Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 aug 2011 - Anul XVI, nr. 188 (4786)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7307 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Autorităţile locale pierd 180 mil. lei pentru nereguli în contractele de reabilitare drumuri

Joi, 11 August 2011 (15:50:08)

MDRT a aplicat corecţii de aproape 180 de milioane de lei pentru nereguli constatate în urma unor controale, la circa o treime din cele 124 de contracte verificate pe Axa 2 A POR, care vizează reabilitarea de drumuri judeţene, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul de resort, Elena Udrea.

Comisia Europeană a suspendat în iunie finanţările pentru Axa 2, în urma constatării unor nereguli la patru contracte, şi a cerut României să verifice toate contractele aferentă acestei axe.

Din cele 124 proiecte verificate de MDRT, pentru 43 proiecte (în cadrul cărora s-au încheiat 39 contracte de lucrări) s-au constatat încălcări ale legislaţiei achiziţiilor publice.

Dintre cele 39 de contracte, pentru 30 procedura de achiziţie publică a avut raport de verificare de la Unitatea Centrală de Verificare a Achiziţiilor Publice (UCVAP) din cadrul Ministerului Finanţelor.

MDRT susţine că sunt beneficiari care au mai multe contracte de finanţare, dar care au încheiat pentru toate un singur contract de lucrări (CJ Ilfov 9 contracte de finanţare şi un singur contract de lucrări) şi sunt beneficari care au încheiat în cadrul unui singur contract de finanţare mai multe contracte de lucrari (Municipiul Blaj şi Primaria Botoşani, un contract de finanţare şi 3 contracte de lucrări).

În urma verificărilor s-au propus corecţii financiare care variază între 5% şi 25% din valoarea contractelor de lucrări.

Valoarea corecţiilor propuse a fi aplicate este în sumă de aproape 180 milioane lei şi reprezintă 5,58% din valoarea contractelor de lucrări încheiate în cadrul Axei 2 (3,2 miliarde lei).

"Statul nu va pierde aceşti bani, ci vor fi redistribuiţi către alte proiecte. Corecţiile vor fi suportate de autorităţile publice, pentru că valoarea proiectelor nu va scădea", a mai spus Udrea.

Pentru şase contracte de finanţare din cele 43 s-au finalizat verificările şi s-au încheiat note de constatare sau procese verbale de control ce constituie titlu de creanţă. Restul sesizărilor de încălcări ale legislaţiei privind achiziţiile publice vor urma procedura de nereguli ale AMPOR - se declanşează alertă de neregulă, se verifică alerta de către structura specializată şi dacă se confirmă neregulile se declanşează o acţiune de verificare şi control care se poate încheia fie cu note de corecţie (pentru nereguli pe achiziţii) fie cu Procese verbale de constatare care reprezintă titluri de creanţă.

Pentru cele şase contracte cu verificările finalizate valoarea corecţiilor financiare este de 59,3 milioane lei.

Diferenţa de 120,6 milioane lei (până la 179,9 milioane lei) reprezintă propunea MDRT, suma finală urmând a fi confirmată după finalizarea proceselor verbale care vor stabili titluri de creanţă.

În unul dintre cazurile date ca exemplu de către MDRT beneficiarul a impus ca ofertanţii să prezinte rapoarte de încercări ale unor probe de mixturi asfaltice. Câştigătorul licitaţiei nu a îndeplinit această cerinţă, încălcându-se principiul tratamentului egal. Este vorba despre Consiliul Judeţean Botoşani, căruia i-au fost aplicate corecţii financiare în sumă de 722.754 lei. Corecţia se aplică la valoarea contractului de lucrări, mai puţin contribuţia proprie a beneficiarului şi numai pentru sumele deja rambursate, urmând ca diferenţa să se reţină la următoarele cereri de rambursare.

În cazul CJ Brăila, beneficiarul a folosit ca factor de evaluare "durata de execuţie a lucrărilor". La solicitarea contractantului, perioada de execuţie a fost prelungită de la 180 zile la 530 zile, conducand la denaturarea rezultatului. Corecţiile financiare în acest caz au fost de 1,9 milioane lei.

De asemenea, CJ Teleorman a utilizat în mod nejustificat procedura restrânsă accelerată şi s-au stabilit corecţii financiare în sumă de 2,5 milioane lei (10% din valoarea contractului).

CJ Maramureş a introdus o limitare cu privire la dreptul operatorului economic care participă la o procedură de a se asocia în funcţie de liberul consimţământ al părţilor în vederea îndeplinirii contractului, fără a fi declarat subcontractant. Totodată, CJ a modificat pe parcursul derulării procedurii o cerinţă minimă de calificare. În acest caz corecţii financiare au fost de 6,6 milioane lei (10%), conform sursei citate.

La proiectul parteneriatului dintre Unitatea Administrativ- Teritorială (UAT) Judeţul Prahova şi UAT Judeţul Dâmboviţa (procedură verificată de UCVAP), s-a constatat încălcarea legislaţiei privind achiziţiile publice prin stabilirea unor cerinţe nelegale de calificare. În acest caz s-a aplicat o corecţie de 25% din valoarea totală a contractului de lucrari, respectiv de 4,5 milioane lei (FEDR + buget de stat), plus 882.797 lei TVA. Valoarea totală a contractului de lucrări este de 17,6 milioane lei fără TVA.

Şi Consiliului Judeţean Ilfov i s-au aplicat corecţii de 25% pentru utilizarea în mod nejustificat a procedurii restrânse accelerate de licitaţie.

POR este unul dintre programele operaţionale româneşti agreate cu Uniunea Europeană, aplicabil tuturor celor opt regiuni de dezvoltare. Bugetul total alocat POR este de aproximativ 4,4 miliarde euro în perioada 2007-2013. Finanţarea UE reprezintă 84% din bugetul POR, iar restul provine din fonduri naţionale, cofinanţare publică (14%) şi cofinanţare privată (2%).

În luna iunie Comisia Europeană a întrerupt plăţile pentru Axa 2 a POR -Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport-, din cauza deficienţelor constatate, şi a cerut autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiarii acestei axe.

Un purtător de cuvânt al Executivului UE a declarat în iunie că banii pentru plăţile din Axa 2 "nu sunt pierduţi", fiind vorba despre o sistare temporară a plăţilor până când Comisia Europeană primeşte de la autorităţile române "răspunsurile solicitate", în termen de două luni. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autorităţile locale pierd 180 mil. lei pentru nereguli în contractele de reabilitare drumuri.
 Vizualizări articol: 475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autorităţile locale pierd 180 mil. lei pentru nereguli în contractele de reabilitare drumuri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei