Sindicatul Pro Lex susţine că reorganizarea autorităţii vamale s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale, urmărind îndepărtarea "persoanelor incomode sau neimplicate în activitatea infracţională", conducerea alegând să sancţioneze câinii pentru rezultatele obţinute de instructorii lor.
Sindicaliştii de la "Pro Lex" afirmă că selecţia nu a ţinut cont de criteriile prevăzute de lege, de comunicarea bibliografiei în termenul legal, de suspendarea raporturilor de serviciu pentru incapacitate temporară de muncă, de protecţia legii pentru liderii de sindicat şi nici de domeniile în care îşi desfăşurau activitatea angajaţii.
"Printre «victime» se numără şi Tudor Ioan, şeful vămii Siret, care a fost schimbat din funcţie în ziua în care a capturat 24.000 de pachete de ţigări de contrabandă; Ciucă Emilian, inspectorul vamal care a mai fost dat o dată afară disciplinar pentru că a constatat un prejudiciu de cinci milioane euro la SC Petrom SA, deşi la momentul concursului avea raporturile de serviciu suspendate de drept, dar şi mulţi alţi angajaţi oneşti, printre care şi şase conductori de câini", se arată în comunicatul remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit Sindicatului Pro Lex, conductorii de câini au primit subiecte din acelaşi domeniu al echipajelor mobile, deşi aceştia au cu totul alte atribuţii şi misiuni.
De asemenea, sindicaliştii afirmă că reorganizarea autorităţii vamale viza creşterea numărului de câini, antrenaţi pentru depistarea drogurilor, materialelor explozibile şi a ţigărilor de contrabandă, de la 30 la 60, însă procedura defectuoasă şi ilegală de reorganizare a condus la eliberarea din funcţie şi a conductorilor de câini.
"Întrucât câinii nu răspund de comenzile altor persoane, aceştia au fost reformaţi odată cu eliberarea din funcţie a conductorilor, deşi s-au investit zeci de mii de euro pentru achiziţionare şi antrenare. Perioada de activitate a câinilor (fiind şi perioada de amortizare a investiţiei) este de cinci ani şi niciunul dintre cei şapte câini reformaţi nu se afla în această situaţie. Din indolenţa şi ignoranţa unora, statul va achiziţiona alţi câini şi vor cheltui bani pentru angajarea sau formarea altor conductori de câini, iar până atunci, la frontieră vom avea mai puţine echipaje antrenate pentru depistarea drogurilor, materialelor explozive şi a ţigărilor de contrabandă", se mai arată în comunicat.