Aproximativ 100 de sindicalişti "Cartel Alfa" din Maramureş, Ilfov, Buzău, Braşov, Călăraş şi Sibiu au pichetat, miercuri, sediul Ministerului Finanţelor, nemulţumiţi de intenţia mai multor primării de a disponibiliza toţi asistenţii personali, protestul urmând să continue la Prefectura Maramureş.
Liderul "Cartel Alfa" Maramureş, Gheorghe Florin Hossu, a declarat că în urma discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice aceştia i-au asigurat pe protestatari că MFP a pus la dispoziţie fondurile necesare pentru tot anul 2011, iar autorităţile locale din Maramureş trebuie să completeze aceste sume cu aproximativ 35 la sută.
Gheorghe Florin Hossu a precizat că săptămâna viitoare sindicaliştii vor picheta Prefectura Maramureş pentru a cere explicaţii cu privire la fondurile pentru asistenţii personali.
Sindicaliştii susţin că prin acest protest vor să atragă atenţiei factorilor de decizie din Ministerul Finanţelor dar şi a opiniei publice asupra intenţiei primăriilor din judeţul Maramureş, şi nu numai, de a disponibiliza toţi asistenţii personali, având în vedere faptul că MFP nu mai asigură fondurile necesare pentru plata salariilor, deşi legea prevede expres acest lucru.
Potrivit liderului "Cartel Alfa" Maramureş, este vorba de 400 de asistenţi personali din tot judeţul, aceştia fiind angajaţi ai primăriilor, cu carte de muncă şi cu salariu minim pe economie.
Posturile acestor persoane nu pot fi desfiinţate atâta timp cât persoana cu handicap grav din familie, de care au grijă, nu a decedat, a precizat Gheorghe Florin Hossu.
Şi o asociaţie pentru persoanele cu handicap din Buzău semnalează problemele membrilor săi, legate de plata salariului asistentului personal şi indemnizaţia persoanei cu handicap. Reprezentanţii asociaţiei au declarat, pentru MEDIAFAX, că în luna iulie asistenţii personali au primit jumătate din salariu, iar în luna august nimic, motivând că se aşteaptă bani de la Guvern.
În aceeaşi situaţie se află şi membrii asociaţiei din Râmnicu Sărat, precum şi din comunele judeţului Buzău, unde s-a ajuns la desfacerea contractului de muncă din lipsa banilor pentru plata salariilor acestora.