Evaziunea în domeniul băuturilor alcoolice a determinat în perioada 2003-2010 pierderi de 3,3 miliarde euro la accize, iar cele din neîncasarea TVA şi a altor taxe se ridică la 1,2 miliarde de euro, potrivit reprezentanţilor patronatelor din industria de profil.
"Metodele de evaziune sunt neînregistrarea producţiei integrale, ca materie primă sau produs finit, utilizarea de banderole false, exporturi fictive de alcool şi vânzarea de produse pe bază de alcool înregistrate ca alte categorii de produse neaccizabile, precum cosmetice, alcool tehnic sau alcool sanitar", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Romulus Dascălu, preşedintele patronatului GARANT, din industria băuturilor spirtoase.
El a estimat evaziunea fiscală în domeniul alcoolului şi băuturilor alcoolice în 2010 la 700-750 milioane de euro.
Pentru combaterea evaziunii, patronatele propun creşterea eficienţei controalelor efectuate de instituţiile statului, respectarea procedurii de acordare a banderolelor fiscale şi măsuri "foarte dure" pentru vânzarea produselor sub costuri.
GARANT a acuzat mai multe instituţii ale statului de complicitate la evaziune fiscală în domeniul băuturilor spirtoase şi a susţinut că urmare a practicilor ilegale comerţul fiscalizat a ajuns în pragul falimentului. Patronatul susţine că peste 7.000 de persoane din industria băuturilor alcoolice şi-au pierdut locurile de muncă anul trecut, pentru că zeci de mii de firme mici şi mijlocii au lucrat la jumătate din capacitate.
Sindicaliştii din agricultură au anunţat, tot marţi, că vor protesta, în septembrie, în faţa sediilor Guvernului şi Parlamentului faţă de evaziunea fiscală din sectorul băuturilor alcoolice.