Rectificarea bugetară în Sănătate este la cote foarte mici, evident fondurile fiind insuficiente, dar mai importantă decât banii este reformarea sistemului, a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel.
"Rectificarea bugetară în Sănătate este la cote foarte mici, evident fondurile nu sunt suficiente. Dar un sistem de sănătate nu se poate reforma decât atunci când toate forţele politice discută aceeaşi limbă, au o singură culoare, alb", a spus secretarul de stat, cu ocazia acreditării Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală.
Potrivit medicului, latura politică este mai importantă decât banii în realizarea reformelor în sistemul de sănătate.
"Dacă nu există o latură politică care să stabilescă designul sistemului de sănătate dintr-o ţară, atunci nu se va putea face mare lucru. Pentru că orice guvern ar veni, orice ministru ar veni, va încerca să facă evident anumite lucruri, mai bine sau mai puţin bine, iar cel care va veni după el, o va lua de la capăt. Asta înseamnă bani irosiţi. Pentru ca un sistem de sănătate într-o ţară să exite, este nevoie de o decizie comună politică. Fără un factor politic, nu se poate realiza o investiţie sustenabilă în timp", a mai spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.
Ministrul Cseke Attila a anunţat, joi, că demisionează din funcţie, nemulţumit de banii primiţi de Ministerul Sănătăţii la rectificarea bugetară, care s-a discutat fără a i se cere punctul de vedere, şi a precizat că în mandatul său a avut mai multe dispute cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor.
El a precizat că şi-a exprimat nemulţumirea şi în şedinţa de Guvern de miercuri şi că joi a avut o discuţie cu premierul Emil Boc, căruia i-a înaintat demisia.
Premierul Emil Boc a încercat să-l calmeze pe Cseke Attila, spunându-i că va primi mai mulţi bani în luna octombrie, când Guvernul va opera o nouă rectificare, dar Cseke a reclamat inclusiv un tratament discriminatoriu în comparaţie cu CNAS, condusă de PDL, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Cseke Attila declara, în 13 iulie, că bugetul Sănătăţii are nevoie la rectificarea bugetară de patru miliarde de lei, cele mai mari probleme financiare fiind la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, unde sunt necesare trei sferturi din suma totală.
În ciuda poziţiei acestuia, la rectificarea bugetară au fost alocaţi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prin Ministerul Sănătăţii, doar 341 milioane de lei, pentru plata arieratelor, precum şi 1,7 miliarde de lei credite de angajament pentru medicamente compensate şi gratuite.
Cseke Attila a precizat că va rămâne în continuare la Ministerul Sănătăţii încă 15 zile, aşa cum prevede legea, dar a subliniat că susţine o soluţie rapidă de schimbare.
"Nu m-aş supăra ca ministrul Finanţelor să preia portofoliul de ministru al Sănătăţii, poate aşa va înţelege problemele din sistemul sanitar şi nu va mai susţine că Sănătatea nu produce şi de aceea nu trebuie să discute cu ministrul Sănătăţii", a mai spus Cseke Attila.