Ministerul român de Interne vrea să disponibilizeze 10.000 de poliţişti, pe care îi acuză de performanţe slabe şi de faptul că şi-au obţinut slujbele prin "pile", relatează Euronews.
Potrivit ediţiei online a Euronews, oficialii români justifică disponibilizările prin faptul că vor să elimine din sistem corupţia şi nepotismele.
Ei s-au plâns de proasta pregătire a poliţiştilor şi de faptul că aceştia nu au obţinut posturile în mod corect.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, la începutul lunii iunie, după audierea sa în Comisia de apărare din Camera Deputaţilor, că 10.000 de angajaţi din MAI vor fi disponibilizaţi în următoarele două luni, inclusiv o mare parte din Aparatul Central.
Igaş a mai spus că, "după cum este firesc", va pleca un număr important de angajaţi din Aparatul Central, fiind pentru prima oară după 1989 când numărul acestora va coborî sub o mie.
Potrivit lui Traian Igaş, angajaţii din MAI care vor fi disponibilizaţi nu vor primi salarii compensatorii, întrucât situaţia economică nu o permite. Igaş a afirmat că disponibilizaţii din MAI vor primi exact aceleaşi ajutoare sociale ca orice angajat care îşi pierde locul de muncă.
În urma mai multor runde de negocieri cu sindicatele, conducerea MAI a acceptat, ca alternativă la o parte din disponibilizări, exonerarea de la plata cheltuielilor de şcolarizare pentru poliţiştii şi cadrele militare care solicită încetarea raporturilor de serviciu, prin demisie sau la cerere, anterior datei aplicării măsurilor de reducere a numărului de posturi. De asemenea, alte variante sunt suspendarea la cerere, pe o perioadă de doi-trei ani, a unor poliţişti şi pensionarea la cerere cu acordarea drepturilor compensatorii în decurs de trei ani.
Guvernul a decis amânarea încadrării absolvenţilor şcolilor ministerului până la 1 ianuarie 2012 şi a avizat începerea disponibilizărilor, printr-o OUG adoptată în 16 iunie.