Sistemul clawback din sistemul sanitar va fi reglementat de Guvern până la sfârşitul lunii august, prin hotărâre sau ordonanţă de urgenţă, a declarat, joi, premierul Emil Boc.
"Producătorii de medicamente nu vor fi niciodată pe deplin mulţumiţi, dar toate statele îşi iau măsuri de a asigura nişte cheltuieli decente cu sistemul sanitar pe ceea ce înseamnă medicamente", a adăugat Boc, la postul public de radio.
Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că Guvernul trebuie să renunţe la sistemul clawback din sistemul santar şi să vină cu o altă versiune de taxare.
Sistemul clawback, introdus la finele anului 2009, prevede că toţi producătorii de medicamente trebuie să contribuie la finanţarea sistemului public de sănătate cu o sumă reprezentând între 5% şi 11% din veniturile realizate din vânzarea produselor.
Companiile din domeniu au acuzat atunci că noua taxă este discriminatorie pentru agenţii economici prin suprafiscalizare.
Ulterior, Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional să clarifice cadrul legal privind taxa clawback percepută distribuitorilor de medicamente.
La sfârşitul lunii iunie, Guvernul a revenit cu o ordonanţă de urgenţă prin care şi-a menţinut decizia de a-i obliga pe distribuitorii de medicamente să achite contribuţii trimestriale pentru finanţarea unor cheltuieli publice în sistemul de sănătate şi a stabilit că nivelul acestei contribuţii şi metodologia de calcul va fi decis într-un interval maxim de 30 zile.