Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a discutat, miercuri, cu şeful Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, aspecte legate de reconversia profesională gratuită a poliţiştilor şi cadrelor militare disponibilizaţi din minister.
Cei doi au stabilit modalitatea în care poliţiştii şi cadrele militare din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) care vor fi disponibilizaţi în cadrul procesului de restructurare instituţională vor beneficia de cursuri gratuite de reconversie profesională, organizate de ANOFM, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al MAI.
Potrivit Legii 360/2002 privind Statutul Poliţistului, poliţiştii care la data încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de vârstă şi vechime pentru a li se acorda pensie de serviciu beneficiază de programe de reconversie profesională, asigurate cu sprijinul MAI, în colaborare cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi cu ANOFM, pe baza protocoalelor încheiate în acest sens.
De asemenea, potrivit articolului 103 din Legea 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor trecuţi în rezervă potrivit prevederilor articolului 85 alin. 1 lit. c), d) şi e) şi care nu îndeplinesc condiţiile pentru a beneficia de pensie militară de serviciu, li se va asigura, cu prioritate, recalificarea şi reintegrarea în muncă prin grija Ministerului Muncii.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, la începutul lunii iunie, după audierea sa în Comisia de apărare din Camera Deputaţilor, că 10.000 de angajaţi din MAI vor fi disponibilizaţi în următoarele două luni, inclusiv o mare parte din Aparatul Central.
Igaş a mai spus că, "după cum este firesc", va pleca un număr important de angajaţi din Aparatul Central, fiind pentru prima oară după 1989 când numărul acestora va coborî sub o mie.
Potrivit lui Traian Igaş, angajaţii din MAI care vor fi disponibilizaţi nu vor primi salarii compensatorii, întrucât situaţia economică nu o permite. Igaş a afirmat că disponibilizaţii din MAI vor primi exact aceleaşi ajutoare sociale ca orice angajat care îşi pierde locul de muncă.
În urma mai multor runde de negocieri cu sindicatele, conducerea MAI a acceptat, ca alternativă la o parte din disponibilizări, exonerarea de la plata cheltuielilor de şcolarizare pentru poliţiştii şi cadrele militare care solicită încetarea raporturilor de serviciu, prin demisie sau la cerere, anterior datei aplicării măsurilor de reducere a numărului de posturi. De asemenea, alte variante sunt suspendarea la cerere, pe o perioadă de doi-trei ani, a unor poliţişti şi pensionarea la cerere cu acordarea drepturilor compensatorii în decurs de trei ani.
Guvernul a decis amânarea încadrării absolvenţilor şcolilor ministerului până la 1 ianuarie 2012 şi a avizat începerea disponibilizărilor, printr-o OUG adoptată în 16 iunie.