Liderii poştaşilor se întâlnesc cu ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, pentru a le prezenta solicitările şi soluţiile pentru creşterea profitului Poştei Române, ameninţând că, dacă până la sfârşitul anului veniturile companiei nu se majorează cu 20%, întrerup activitatea.
Cei aproximativ 1.500 de poştaşi care protestează în faţa Ministerului Comunicaţiilor au zece solicitări pe care le vor prezenta ministrului Valerian Vreme.
Astfel, poştaşii cer revenirea asupra deciziei unilaterale conducerii companiei de reducere a programului de lucru lunar cu două zile, renunţarea la procesul de desfiinţare a OPRM-urilor, prezentarea în regim de urgenţă a unui plan concret de creştere lunară a veniturilor companiei faţă de perioada similară a anului 2010 care să conducă la o creştere a veniturilor cu minim 20% în luna decembrie 2011 faţă de luna decembrie 2010. Planul de creştere trebuie să aibă obiective concrete şi cuantificabile lunar, etape de realizare, responsabili, termen şi sancţiuni pentru persoanele responsabile de nerealizarea cifrelor asumate.
De asemenea poştaşii cer stabilirea unui calendar de plată a tuturor obligaţiilor băneşti asumate de companie faţă de salariaţii ei, iniţierea în regim de urgenţă a procedurii de achiziţie pentru materiale de curăţenie, rechizite, imprimante, formularistică, folosirea celor câteva sute de agenţi de vânzări pe care i-a angajat compania în ultimii ani prin stabilirea unui volum minim de venituri pe care să-l aducă fiecare dintre ei. Protestestarii mai solicită reprezentanţilor Ministerului implicarea în acţiunea de lobby politic pentru găsitrea de soluţii în vederea redresării economice a companiei, sistarea tuturor cheltuielilor companiei care nu contribuie direct la aducerea de venituri.
Sindicaliştii dau ca exemplu miile de kilometri pe care le parcurg lunar persoane cu funcţii de conducere care au în dotare maşini de la Poşta Română cu combustibil plătit de companie sau sute de mii de euro plătiţi lunar (peste preţul pieţei) pentru închirierea de spaţii.
Ultimele două puncte pe lista revendicărilor se referă la sistarea procesului de organizare şi reorganizare a companiei cu singur efect lupta pentru posturi, stabilirea unei strategii pe termen scurt şi mediu pentru stabilizarea Poştei Române pe piaţa serviciilor poştale din România.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Poşta Română, Matei Brătianu, care este şi parlamentar PSD a declarat, marţi, că angajaţii din Poştă sunt pregătiţi să oprească voluntar lucrul dacă nu se iau măsuri urgente. "Până la 31 decembrie veniturile companiei ar trebui să crească cu 20% faţă de anul trecut pentru a permite 10% majorarea salarială şi 10% investiţii. Pentru a se realiza acest lucru ar trebui ca veniturile companiei să crească în fiecare lună cu 5% şi vom monitoriza acest lucru iar dacă nu se va întâmpla aşa vom continua protestele angajaţii fiind pregătiţi chiar să întrerupă voluntar activitatea", a spus Brătianu.
În jurul orei 10.30 aproximativ 100 de sindicalişti au plecat să protesteze în faţa companiei Poştei Române timp de o oră, urmând să se întoarcă în Piaţa Constituţiei unde cei 1.500 de protestarii au autorizaţie până la ora 13.00.
Protestatarii au purtat pancarte în timpul protestului pe care scrie "Ne-aţi minţit c-o să muncim, ne forţaţi ca să murim", "Ne-aţi ciuruit de când guvernaţi România", "Guvernul ne urează trai decent şi moarte sigură".
Preşedintele BNS - confederaţie din care face parte sindicatul poştaşilor - le-a transmis un mesaj celor de la conducerea companiei că oamenii nu mai au încredere în ei, că nu-i mai vor. "Nu vă mai vrem, nu mai avem încredere în managementul de stat, se schimbă într-una directori şi nu se face nimic", a spus Costin.
Liderul BNS a amintit şi de concurenţa privată a Poştei Romne care se face cu bani mai puţini astfel că e normal ca Poşta Română să-şi piardă clienţii".
La rândul său Matei Brătianu a spus că directorii politici de la Bucureşti fac presiuni şi dau telefoane pentru a cere listele cu cei care sunt liberi marţi pentru a-i pedepsi. Brătianu le-a propus protestatarilor ca de acum înainte să protesteze cu cagule pe faţă pentru a nu putea fi recunoscuţi şi pedepsiţi.
De asemenea, el i-a sfătuit pe toţi cei asupra cărora se fac presiuni să informeze liderii de sindicat pentru a putea fi făcute plângeri penale împotriva celor care îi ameninţă.