Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 2 aug 2011 - Anul XVI, nr. 180 (4778)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lăzăroiu: Încadrările în grad de handicap nu se mai fac pe criterii medicale, ci sociale

Marţi, 2 August 2011 (14:26:56)

 

Peste 90% dintre persoanele cu handicap din judeţul Hunedoara sunt încadrate la handicap grav sau accentuat, în urma verificărilor descoperindu-se nereguli grave şi situaţii în care gradul de handicap a fost acordat pe criterii sociale, nu medicale, a declarat marţi, la Deva, Sebastian Lăzăroiu.

Peste 90 la sută dintre persoanele cu handicap din judeţul Hunedoara sunt încadrate la handicap grav sau accentuat însă în urma verificărilor s-au descoperit nereguli grave privind încadrările şi diagnosticele, iar o parte dintre asistaţi lucrează în străinătate, merg cu maşina sau cu bicicleta.

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat că se constată o tendinţă de creştere a numărului de persoane cu handicap la nivelul judeţului Hunedoara.

Raportat la totalul populaţiei înregistrat în anul 2011 (463.102 de persoane), faţă de anul 2008 (472.284 de persoane) se remarcă faptul că deşi numărul de persoane din judeţ se află în scădere, numărul persoanelor cu handicap înregistrează o creştere, chiar şi în condiţiile în care noile criterii medico – psihosociale, intrate in vigoare în ianuarie 2008, sunt mult mai restrictive faţă de cele anterioare.

Lăzăroiu a precizat că din cele patru judeţe ale regiunii Vest, ponderea cea mai mare a persoanelor cu handicap (persone adulte şi copii) o deţine judeţul Hunedoara cu 4,44 la sută, raportată la 463.102 locuitori, comparativ cu judeţul Timiş, unde ponderea este de 3,57 la sută raportată la 678.795 locuitori sau la judeţul Arad unde ponderea este de 2,74 la sută raportată la 455.477 locuitori.

Demnitarul a precizat şi că ponderea mare a celor încadraţi cu handicap grav este explicată prin faptul că pentru handicap accentuat indemnizaţia lunară este de 243 de lei iar pentru handicap grav de 413 lei plus 500 de lei salariu însoţitor şi alte facilităţi.

"Par sume mici dar când se adună sunt sume mari. Sunt 130 de dosare cu probleme, dacă aplicăm la 18.600 de beneficiari încadraţi în grad de handicap în Hunedoara, ajungem la aproape trei milioane de lei noi, potenţial de fraudă", a declarat ministrul Sebastian Lăzăroiu.

În urma anchetei desfăşurate de Comisia Superioară, în perioada 11 – 21 iulie, s-a constatat că din totalul de 18.626 de persoane adulte cu handicap, înregistrate la finalul lunii iunie (reprezentând 4,03 la sută raportat la populaţia judeţului), peste 90 la sută, adică 16.845 sunt încadrate în grad de handicap grav şi accentuat.

"În urma controlului au fost verificate administrativ un număr de 180 de dosare. Dintre acestea 130 nu au încadrările în grad de handicap în conformitate cu prevederile legale în vigoare iar în teren au fost verificaţi 21 de beneficiari (10 persone cu domiciliu în din Hunedoara şi 11 din localitatea Brănişca). Cu ocazia vizitelor la domiciliul acestora au fost identificate situaţii în care nu se confirmă diagnosticul din documentele medicale, sau nu au fost găsite la domiciliu fiind plecate în străinătate. De asemenea, nouă persoane din cele 21 verificate în teren, care sunt posesoare de certificate de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat, cu handicap mental sau psihic deţin şi permise de conducere auto, trei obţinându-l înainte de certificat iar şase dintre aceştia l-au obţinut/actualizat după obţinerea certificatului de încadrare în grad de handicap", a declarat ministrul.

Din verificările echipei de control, din analiza documentelor medicale, au reieşit propuneri de încadrare în grad de handicap, eronate, întrucât diagnosticele erau contradictorii, nefiind susţinute în documentaţia medicală depusă la dosar, în mod premeditat, de investigaţii paraclinice de specialitate, care ar fi putut infirma/confirma diagnosticele menţionate.

"Au fost identificate situaţii în care nu se confirmă diagnosticul din documentele medicale, unele persoane sunt plecate la muncă în străinătate (2 persone), iar altele nu au fost găsite la domiciliu (7 persone). Din declaraţiile vecinilor reiese că persoanele în cauză nu au probleme de sănătate. Persoanele vizitate nu au putut pune la dispoziţia echipei de control bilete de ieşire din spital sau documente care să ateste vizite repetate la medici specialişti şi reţete cu medicamente specifice diagnosticelor", se arată în raportul de evaluare.

Lăzăroiu a mai spus că a fost surprins de explicaţiile date de reprezentanţii autorităţilor locale.

"Am vorbit cu preşedintele comisiei de evaluare, cu directorul DGASPC şi nu mi-a venit să cred urechilor când mi-au spus că încadrările nu se fac numai pe criterii medicale, ci şi pe criterii sociale. Sărăcia în România a devenit un handicap care trebuie plătit", a mai spus Sebastian Lăzăroiu.

De asemenea, au fost identificate persoane pentru care DGASPC Hunedoara a suspendat indemnizaţia persoanei cu handicap dar Primăria locală acordă în continuare indemnizaţia de însoţitor sau cazuri ilegale, descoperite în urma controlului de acum două săptămâni, dar a căror plată nu a fost încă suspendată.

Autorităţile urmează să mai verifice şi modul în care preşedintele unei asociaţii de psihiatrie a obţinut dreptul de ,,reprezentare a intereselor persoanelor cu handicap”, deşi aceasta este ea însăşi o persoană care suferă, conform datelor existente, de o afecţiune psihiatrică (schizofrenie paranoidă – psihoză majoră, care poate afecta sever discernământul persoanei).

De asemenea, inspectorii au stabilit că medicul neurolog care dă diagnosticul se regăseşte şi în serviciul de evaluare complexă (cel care propune încadrarea în gradul de handicap) şi care, teoretic, ar trebui sa fie o autoritate neutră şi cel mai important filtru.

Nereguli au fost descoperite şi la DGASPC Hunedoara, unde Comisia a constatat că o persoană trebuia să se deplaseze de două sau chiar trei ori până să ajungă să îşi depună dosarul.

În acest caz s-a dispus revizuirea Procedurii de lucru a serviciului de evaluare complexă, astfel încât aceasta să răspundă cerinţelor prevăzute de legislaţia în vigoare, respectarea prevederilor HG nr. 430/2008 cu privire la documentele administrative necesare constituirii dosarului în vederea evaluării şi încadrării în grad de handicap, completarea anchetelor sociale şi a rapoartelor de evaluare complexă cu toate informaţiile solicitate în modelele tip şi datarea acestora sau întocmirea programelor individuale de reabilitare şi integrare socială pentru toate persoanele încadrate în grad de handicap.

"Acesta e diagnosticul şi nu e un caz izolat. E un caz grav. A mai fost un caz similar la Botoşani. Aici încă nu a ajuns Parchetul dar trebuie să ajungă pentru că suspiciunile de corupţie sunt majore. (...) E clar că nu vorbim despre un caz izolat, e clar ca Inspecţia Socială va găsi multe probleme de genul acesta", a mai spus ministurl Muncii.

El a adăugat că există două tipuri de probleme: strucutrale, care vin din lege, şi neaplicarea legii, ca în cazul Hunedoara.

Sebastian Lăzăroiu a dat asigurări că astfel de verificări vor avea loc la nivelul întregii ţări şi ele vor căpăta un caracter permanent.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lăzăroiu: Încadrările în grad de handicap nu se mai fac pe criterii medicale, ci sociale.
 Vizualizări articol: 962 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lăzăroiu: Încadrările în grad de handicap nu se mai fac pe criterii medicale, ci sociale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei