Dolarul şi euro au atins luni noi minime istorice în raport cu francul elveţian, din cauza temerilor privind posibilitatea reducerii ratingului de credit al Statelor Unite, transmite Reuters.
Dolarul a atins un minim de 0,7802 franci pe unitate pe platforma de tranzacţionare EBS, iar euro a coborât la 1,1199 franci.
Totodată, moneda europeană a coborât la minimul şedinţei faţă de dolar, de 1,43305 dolari pe euro, iar bursa de la New York a deschis în urcare datorită optimismului investitorilor privind acordul dintre politicienii de la Washington privind ridicarea plafonului datoriei de stat a SUA, guvernul evitând la limită intrarea în default (incapacitate de plată).
Congresul va dezbate luni la New York un acord convenit de Democraţi şi Republicani după intervenţia Casei Albe, care prevede reducerea cheltuielilor publice din SUA cu 2.400 miliarde de dolari în următorii 10 ani. Acordul ar trebui să treacă lejer prin Senat, datorită majorităţii controlate de Partidul Democrat, însă ar putea întâmpina obstacole în Camera Reprezentanţilor, unde a fost criticat de congresmenii conservatori şi liberali.
Deşi intrarea SUA în încetare de plăţi este puţin probabilă în opinia multor investitori, bursele au devenit tot mai volatile în ultima perioadă din cauza impasului de la Washington. Wall Street a avut săptămâna trecută cele mai slabe 5 zile din ultimele 12 luni.
Indicele Dow Jones Industrial Average a deschis luni în urcare cu 0,59%, iar Standard & Poor's (S&P) 500 a crescut cu 0,61%. Totodată, piaţa Nasdaq a avansat cu 0,67%.
Preţul aurului, metal considerat o investiţie sigură în perioade de incertitudine economică, este în scădere cu 0,5%, revenind după un declin de peste 1% înregistrat anterior. Preţul petrolului cu livrare în septembrie a urcat cu 2,2%.
Deşi politicienii par să fi ajuns la un acord privind ridicarea plafonului datoriei de stat, mulţi investitori sunt îngrijoraţi că agenţiile de evaluare financiară ar putea retrograda ratingul de top "AAA" al Statelor Unite.
Între timp, indicele FTSEurofirst 300 al burselor europene este în scădere cu 0,3%, tras în jos de acţiunile băncilor, afectate de temerile privind criza datoriilor de stat de la "periferia" zonei euro.