Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 30 iul 2011 - Anul XVI, nr. 178 (4776)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul estimează o creştere PIB în trimestrul II de 0,3-0,4% şi o inflaţie de 4,8% în acest an

Duminică, 31 Iulie 2011 (14:41:35)

 

Guvernul estimează pentru trimestrul al doilea o creştere a Produsului Intern Brut cu 0,3-0,4% faţă de primul trimestru şi o rată a inflaţiei la sfârşitul anului de 4,8%, sub prognoza BNR, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Cifrele au fost discutate în întâlnirile avute sâmbătă şi duminică de reprezentanţii Guvernului cu membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, la care a participat şi premierul Emil Boc, au arătat sursele.

Oficialii guvernamentali au transmis că datele existente privind evoluţia economiei permit menţinerea ţintei de creştere cu 1,5% a Produsului Intern Brut (PIB) în acest an faţă de 2010 şi indică o nouă creştere economică în al doilea trimestru.

"Dacă activitatea din luna iunie se menţine la nivelul din luna mai, Guvernul estimează că Produsul Intern Brut din trimestrul II ar putea fi cu 0,3-0,4% peste cel din trimestrul I şi cu aproape 1,5% peste cel din trimestrul similar al anului trecut", au arătat sursele.

În privinţa inflaţiei, Guvernul prognozează pentru sfârşitul anului o rată de 4,8%, cu 1,6 puncte faţă de estimarea utilizată la elaborarea bugetului pe 2011, la finele anului trecut.

BNR a revizuit în luna mai în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit, de 2-4%. Banca centrală a urcat şi prognoza pentru inflaţia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o ţintă de inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual.

Surse guvernamentale au declarat anterior pentru MEDIAFAX că FMI a menţinut prognoza de creştere economică la 1,5% pentru acest an şi a redus cu 0,2 puncte procentuale estimarea pentru anul viitor, de la 3,9% la 3,7%.

România a ieşit din recesiune în primul trimestru al acestui an, când Produsul Intern Brut a urcat cu 0,7% în termeni ajustaţi comparativ cu trimestrul IV de anul trecut şi cu 1,7% serie brută faţă de trimestrul I din 2010.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008. De atunci, PIB a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea de 0,9% în trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% în trimestrul doi al anului trecut şi creşterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

Institutul Naţional de Statistică va prezenta pe 16 august datele privind evoluţia PIB în trimestrul al doilea.

Ultimele date ale INS în privinţa inflaţiei relevă că preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în iunie, faţă de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare. Datorită ieftinirii preţurilor din iunie, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 7,93%, de la 8,41% în luna anterioară.

Chiar şi în aceste condiţii, România a avut în luna iunie cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană, de circa 2,5 ori mai abruptă decât media comunitară de 3,1%, în pofida încetinirii ritmului de creştere a preţurilor, potrivit datelor Eurostat.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află la Bucureşti pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv şi a modului în care au fost îndeplinite ţintele stabilite pentru prima jumătate a acestui an.

Rezultatele evaluării vor fi prezentate luni, într-o conferinţă de presă, de către oficialii FMI, Băncii Mondiale şi cei ai Comisiei Europene.

În luna martie, autorităţile române au decis să prelungească înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Atunci, FMI a pus la dispoziţia României o primă tranşă în valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul estimează o creştere PIB în trimestrul II de 0,3-0,4% şi o inflaţie de 4,8% în acest an.
 Vizualizări articol: 941 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul estimează o creştere PIB în trimestrul II de 0,3-0,4% şi o inflaţie de 4,8% în acest an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei