Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 27 iul 2011 - Anul XVI, nr. 175 (4773)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eurodeputaţii PSD cer UE să intervină după ce Spania a impus restricţii muncitorilor români

Miercuri, 27 Iulie 2011 (15:01:48)

 

Europarlamentarii PSD cer Comisiei Europene şi preşedinţiei poloneze a UE să trateze "cu maximă seriozitate şi rigurozitate" intenţia Spaniei de a introduce restricţii pe piaţa muncii pentru români, apreciind că măsura este inacceptabilă şi "cu puternice valenţe de discriminare".

"Cerem Comisiei Europene şi Preşedinţiei poloneze a UE tratarea cu maximă seriozitate şi rigurozitate a intenţiilor Spaniei privind introducerea de restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii români. Este o măsură pe care o calificăm drept inacceptabilă, cu puternice valenţe de discriminare la adresa unor cetăţeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene şi care intră într-o opoziţie flagrantă cu valorile şi obiectivele promovate de UE", scriu eurodeputaţii PSD într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, premierului polonez, Donald Tusk, şi comisarului european pentru Ocupare, Afaceri Sociale şi Incluziune, Andor Laszlo.

Europarlamentarii atrag atenţia că măsura autorităţilor spaniole vine la scurt timp după o decizie asemănătoare a Guvernului olandez, adoptată în pofida faptului că dreptul la liberă circulaţie pentru muncitorii statelor membre este unul dintre principiile fundamentale ale Pieţei Unice Europene.

"În lipsa unor argumente valide şi cu temei legal, care să motiveze deciziile impuse de aceste state membre, avem de-a face cu persecutarea absurdă a cetăţenilor români, care sunt cetăţeni UE, pentru simplul motiv că aceştia doresc să muncească legal într-un alt stat, contribuind astfel la bunăstarea economică a acelui stat", scriu eurodeputaţii PSD.

Aceştia atrag atenţia Comisiei şi Preşedinţiei Consiliului European că ceea ce părea a fi "cazul izolat" al Olandei tinde să devină o tendinţă vizibilă de blocare a accesului românilor pe pieţele muncii din UE. Ei spun că este vorba despre un fenomen antieuropean deosebit de îngrijorător care nu se limitează doar la piaţa muncii, incluzând şi problematica Schengen.

"Solicităm public Comisiei şi Preşedinţiei Consiliului European să ia toate măsurile necesare pentru a stopa cât mai urgent posibil răspândirea acestui periculos fenomen, înainte ca el să devină prea puternic pentru a mai fi oprit. Comisia Europeană nu-şi mai permite să trateze problema restricţiilor de muncă cu superficialitate, aşa cum s-a întâmplat în cazul Olandei, care, în ciuda avertismentelor, şi-a continuat nestingherită demersul de închidere a pieţei pentru români, măsură nedorită nici de muncitorii români, nici de sindicatele sau angajatorii olandezi. Sancţiunile prevăzute de legislaţia comunitară şi măsurile ferme trebuie să ia locul concesiilor şi avertismentelor blajine, iar faptele şi soluţiile trebuie să ia locul discursurilor şi declaraţiilor", scriu eurodeputaţii social-democraţi.

Semnatarii apreciază că este nevoie de un semnal tranşant din partea Comisiei Europene, care să descurajeze alte state membre care ar intenţiona să urmeze exemplul Olandei şi Spaniei. Ei mai spun că aşteaptă din partea Preşedinţiei Consiliului European o asumare explicită a unui plan concret de măsuri prin care să se stopeze aceste practici îngrijorătoare.

Guvernul spaniol a decis, vineri, reintroducerea permiselor de muncă pentru români.

"Consiliul de Miniştri a aprobat un acord prin care se stabileşte reactivarea - aşa cum prevedea ca fiind posibil şi Acordul din 2008 - a perioadei tranzitorii în ceea ce priveşte accesul românilor pe piaţa spaniolă a muncii. Astfel, cetăţenii români care vor veni la muncă în Spania vor avea nevoie, pentru a fi în legalitate, de o autorizaţie prealabilă emisă pe baza existenţei unui contract de muncă", potrivit unui comunicat al Guvernului de la Madrid. Potrivit sursei citate, măsura, care are caracter temporar, nu va afecta românii care sunt deja incluşi pe piaţa muncii din Spania.

Guvernul spaniol a subliniat de asemenea că restricţiile "vor face obiectul unei evaluări continue bazate pe evoluţia pieţei spaniole a muncii". Totodată, Executivul de la Madrid a precizat că s-a aflat şi se află în continuare într-un dialog permanent cu autorităţile de la Bucureşti pe această temă.

Comisia Europeană a primit, vineri seară, scrisoarea autorităţilor spaniole prin care acestea informează că suspendă libera circulaţie a muncitorilor proveniţi din România, aceasta urmând să fie analizată de Executivul european, a declarat, luni, Chantal Hughes, purtător de cuvânt al CE.

Ea a nuanţat o poziţie a CE exprimată anterior, spunând că introducerea de restricţii pentru muncitorii români este posibilă în cazuri excepţionale.

"Nu s-a spus că este imposibil de impus restricţii, ci că acestea pot fi impuse numai în situaţii excepţionale, descrise în Tratatul de aderare a României", a spus Hughes, care a precizat că este vorba despre articolul 7 din tratat, care precizează condiţiile de suspendare a liberei circulaţii a muncitorilor.

"Condiţiile în care se poate restrânge această libertate de circulaţie sunt şi ele clar definite. În primul rând, trebuie ca Guvernul să dovedească existenţa unui risc de distorsiune şi de impact major asupra pieţei muncii. Deci, sunt necesare cifre care să dovedească acest lucru. Vă reamintesc însă că este pentru prima oară când Comisia primeşte o astfel de cerere, aşa că ne aflăm puţin într-un domeniu al necunoscutului, dar este clar că trebuie să existe toate datele, toate cifrele care să dovedească existenţa unui risc real pentru piaţa muncii. Atât timp cât acest lucru nu este dovedit, evident că vor exista dificultăţi", a explicat Hughes.

Ea a adăugat că, potrivit articolului 7, există două modalităţi prin care se poate restricţiona libera circulaţie - respectiv printr-o procedură normală şi printr-una de urgenţă. Hughes a mai explicat că libertatea de circulaţie va putea fi restricţionată până cel mai târziu la sfârşitul anului 2013, când expiră perioada tranzitorie acceptată la data aderării şi în baza căreia statele membre au dreptul de a impune restricţii pe piaţa muncii pentru români şi bulgari.

De asemenea, întrebată dacă poate confirma că restricţiile vor fi în vigoare de la 1 august, Chantal Hughes a spus că nu doreşte să dezvăluie din conţinutul documentului, dar a precizat că măsura este prevăzută să intre în vigoare "mai mult sau mai puţin de acum".

Românii din Spania sunt cea mai numeroasă comunitate de străini stabilită pe teritoriul acestei ţări, fiind formată din 861.584 de persoane, care au o medie de vârstă de 32,1 ani, cei mai mulţi preferând să locuiască în regiunea Madrid.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eurodeputaţii PSD cer UE să intervină după ce Spania a impus restricţii muncitorilor români.
 Vizualizări articol: 763 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eurodeputaţii PSD cer UE să intervină după ce Spania a impus restricţii muncitorilor români0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei