Lectura va fi reintrodusă obligatoriu în gimnaziu din toamnă, după ce sondajele au arătat că unul din doi tineri cu vârsta de 15 ani citeşte, dar nu înţelege şi asta nu numai la română, ci şi la alte discipline cum sunt matematica, istoria sau geografia, a declarat, pentru MEDIAFAX, Oana Badea.
"Unul din doi tineri de 15 ani citeşte şi nu înţelege. Este analfabetism funcţional", a menţionat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea.
În acest context, aceasta a susţinut că reintroducerea lecturii în clasele I - VIII este obligatorie.
În învăţământul primar ora de lectură va fi trecută explicit, iar pentru ceilalţi ani va fi o oră a lecturii nu numai la limba română, ci şi la matematică, fizică sau alte materii.
Conducerea MECTS le-a prezentat în premieră inspectorilor şcolari, la sfârşitul săptămânii, la Suceava, un document care pleacă de la obiectivele Educaţia 2020.
"Le-am arătat că, în esenţă, când vorbeşti despre ameliorarea rezultatelor la citit, matematică şi ştiinţe, rezultatele se evaluează la grupa de vârstă 15 ani, adică vorbeşti în general despre învăţământul obligatoriu. Ca să avem perfomanţe pe acest obiectiv, în 2020 trebuie să produc efecte în sistem începând de azi şi începând de la fiecare elev, începând cu cel care intră la grădiniţă, la primar , gimnazial", a precizat Oana Badea.
Potrivit acesteia, toate inspectoratele îşi dezvoltă planurile individuale pornind de la aceşti indicatori şi toate şcolile îşi schimbă planurile de dezvoltare instituţională pornind de la aceşti indicatori.
Oana Badea a subliniat că obiectivele României pentru 2020 vizează reducerea abandonului şcolar la 11,3% şi cuprinderea în învăţământul obligatoriu a 95% dintre copiii din preşcolar, în prezent fiind 73,4%, precum şi ameliorarea rezultatelor la testele internaţionale.