Bulgaria amână adoptarea euro până când uniunea monetară europeană va modifica reglementările astfel încât să fie prevenite alte crize, a declarat ministrul de Finanţe, Simeon Djankov, transmite Bloomberg.
"Aşteptăm să vedem cum vor fi rezolvate problemele din zona euro. Vrem să vedem cum evoluează situaţia înainte de a decide când să intrăm. În prezent, problema (adoptării euro - n.r.) nu este un subiect de discuţie", a spus Djankov într-un interviu la Londra.
Bulgaria ar putea decide în acest an când să relanseze eforturile de adoptare a euro, inclusiv cele privind intrarea în mecanismul european al ratelor de schimb (ERM), după ce Parlamentul a aprobat un plan de includere în Constituţie a unor limite privind cheltuielile şi deficitul bugetar, a arătat ministrul.
Randamentul obligaţiunilor în dolari ale Bulgariei cu maturitate în 2015 a scăzut luni pentru a patra şedinţă consecutiv, cu 0,01 puncte procentuale, la 3,27%, cel mai redus nivel din 11 iulie.
Randamentul obligaţiunilor denominate în euro, cu maturitate în 2013, s-a menţinut la 3,09%.
Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, a redus cheltuielile şi a îmbunătăţit colectarea impozitelor pentru a reduce deficitul bugetar, pentru care are o ţintă de 2,5% în acest an şi de 0,5% în 2014.
România are ca ţintă pentru adoptarea euro anul 2015.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat însă în iunie, pentru Financial Times, că deşi România poate îndeplini criteriile fiscale pentru intrarea în zona euro, va analiza cu atenţie dacă este potrivit să facă acest lucru.