Fiecare elev va avea câte o fişă psihopedagogică, completată de psihologul şcolii şi de diriginte, astfel încât vor fi cunoscuţi factorii favorizanţi ai unor comportamente delincvente, precum plecarea părinţilor în străinătate, potrivit Strategiei de prevenire a criminalităţii prezentate de Poliţie.
Printre factorii ce ar favoriza comportamente delincvente la minori se numără părinţii plecaţi în străinitate sau aflaţi în închisoare, precum şi bolile psihice, potrivit proiectului Strategiei de prevenire a criminalităţii în Bucureşti 2011-2016.
Şcolile şi liceele vor încheia, astfel, parteneriate cu poliţia, poliţia locală, asociaţiile de părinţi, firmele de pază şi alte instituţii cu rol în protecţia şi promovarea drepturilor minorilor. În acest fel se va constitui o echipă multidisciplinară, aşa cum prevede Strategia.
Monitorizarea incidentelor violente se va face într-o bază de date unică, gestionată la nivelul Inspectoratului Şcolar Bucureşti. Inspectorii şi reprezentanţii instituţiilor partenere vor cunoaşte, astfel, toate situaţiile cu risc şi modul în care aceastea au fost rezolvate.
Potrivit statisticilor existente, majoritatea conflictelor în şcoli sunt cauzate de nevoia de dominare (62 la sută), răzbunarea (47 la sută), invidia şi teribilismul.
De asemenea, absenteismul şcolar este foarte răspândit în ţara noastră, un elev de liceu lipsind de la ore, în medie, de 68 de ori pe an.
Un alt studiu citat arată că 60 la sută dintre copii sunt agresaţi deopotrivă, în familie şi la şcoală.
Delincvenţa juvenilă, violenţa domestică şi infracţiunile stradale sunt principalele direcţii de acţiune a Strategiei naţionale de prevenire a criminalităţii în Bucureşti în perioada 2011-2016, autorităţile locale, poliţia şi societatea civilă încercând o corelare a măsurilor în aceste domenii.
Evaluarea implementării strategiei va fi realizată semestrial, iar anual va fi făcut public un raport de activitate.
La prezentarea proiectului Strategiei de prevenire au fost prezenţi şeful Poliţiei Capitalei, chestorul Vasile Viorel, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei şi purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Marian Banu.