Premierul Emil Boc a declarat, joi, la sediul PDL, că "partea plină a paharului" este că niciun român aflat în prezent în Spania nu este afectat în privinţa intenţiei acestei ţări de a impune restricţii pe piaţa muncii.
"Imediat ce am aflat unele informaţii despre acest subiect, am discutat cu ministrul Muncii şi am solicitat deplasarea lui la Bruxelles pentru a culege date despre acest subiect care ne interesează la nivelul Guvernului. Partea bună sau partea plină a paharului este că niciun român aflat astăzi în Spania nu este afectat", a declarat Emil Boc.
El a adăugat că autorităţile române poartă în prezent discuţii cu Comisia Europeană pentru ca "tot ce înseamnă libera circulaţie a forţei de muncă, o valoare şi un principiu fundamental al UE, să fie respectat în continuare şi să nu fie create precedente".
Intenţia Spaniei de a introduce restricţii pentru români pe piaţa muncii nu a fost notificată oficial CE, dar este un caz fără precedent, dificil de judecat, fiind primul stat care a liberalizat piaţa forţei de muncă şi revine cu restricţii, a spus, miercuri, ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu.
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Sebastian Lăzăroiu, a declarat miercuri, după discuţiile de la Bruxelles cu comisarul european pentru ocupare Laszlo Andor, că nu se vorbeşte de interzicerea forţei de muncă ce vine din România în Spania, ci doar de anumite restricţii pe care Spania intenţionează să le aplice muncitorilor români care vor pleca de acum încolo, nu celor care sunt deja pe teritoriul Spaniei.
Consiliul de Miniştri de la Madrid va lua în discuţie, vineri, propunerea Ministerului spaniol al Muncii şi Imigraţiei privind restricţionarea accesului românilor pe piaţa muncii, măsură care este prevăzută să intre în vigoare de la 1 august, relatează presa spaniolă.
Guvernul spaniol are intenţia de a impune restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii români, însă nu a stabilit data de la care va fi valabilă această măsură, a comunicat, marţi, pentru MEDIAFAX, ambasada Spaniei la Bucureşti, adăugând că decizia nu va afecta românii rezidenţi în Peninsula Iberică.
"Guvernul spaniol are intenţia de a adopta această măsură, însă nu a stabilit încă data", a precizat ambasada Spaniei la Bucureşti.
Potrivit sursei citate, "va fi vorba despre o măsură de tip tehnic şi care nu va fi retroactivă". "Cu alte cuvinte, ea nu va afecta cetăţenii români care sunt deja rezidenţi în Spania", conchide ambasada.
Spania nu a făcut nicio notificare oficială la CE privind restricţionarea accesului românilor pe piaţa muncii, fiind vorba doar de o intenţie, iar o astfel de decizie ar trebui fundamentată ca urmare a unor schimbări radicale pe piaţa muncii, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al MMFPS.
"Precizăm, din capul locului, că este vorba de o intenţie a oficialilor spanioli. Reprezentanţii spanioli nu au făcut nicio notificare oficială la Comisia Europeană. Potrivit Tratatului pe care l-am semnat cu Spania, decizia oficialilor spanioli de a reintroduce restricţiile pe piaţa muncii trebuie să fie bine fundamentată în urma schimbării radicale pe piaţa muncii. Aşadar, e bine să fim prudenţi, întrucât nu s-a vorbit nicio secundă de interzicerea accesului românilor pe piaţa muncii, ci mai degrabă de o garanţie că românii care ajung la muncă în Spania au contracte ferme de muncă", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), Ioana Şanta.
Toţi cei 861.584 de români care muncesc acum oficial în Spania trebuie să ştie că nu sunt vizaţi şi că eventualele măsuri pe care oficialii spanioli le-ar putea lua nu se aplică în cazul lor, a precizat Ioana Şanta.