Preşedintele Traian Băsescu afirmă că raportul CE relevă că "instituţiile neconvingătoare" sunt ICCJ, CSM şi Parlamentul, arătând însă că nu este de acord întru totul cu aprecierea legată de Parlament, care a susţinut asumările de răspundere ale Guvernului pe legile privind justiţia.
Şeful statului a spus că, potrivit acestui raport, "dincolo de guvern, care fost a apreciat foarte pozitiv", aprecieri pozitive primesc DNA, Parchetul ICCJ, DGA, Direcţia Antifraudă din IGPR şi ANI.
El a afirmat că raportul CE relevă că "instituţiile neconvingătoare" sunt ICCJ, CSM şi Parlamentul.
"Dacă mi-aş permite un comentariu, ar fi legat de Parlamentul României, unde trebuie să recunoaştem că a existat o majoritate care a suţinut asumările succesive de răspundere ale Guvernului pe toată legislaţia care viza justiţia. Dar, faptul că Parlamentul a reacţionat mai puţin pozitiv la ridicarea de imunităţi sau la permisiunea de extindere a unor anchete a generat această apreciere pe care nu o susţin întru totul", a afirmat şeful statului.
El a mai spus că, oricâtă voinţă ar fi avut Guvernul, dacă nu exista o majoritate parlamentară care să-l susţină nu ar fi putut implementa această legislaţie.
"Este clar că, oricâtă voinţă politică ar fi avut Guvernul, dacă nu exista o majoritate parlamentară care să îl susţină la asumarea răspunderii pe coduri, pe legea micii reforme şi pe multe altele, nu ar fi putut să implementeze această legislaţie. Pe de altă parte, este posibil ca la nivelul Comisiei Europene să se fi considerat că trecerea prin Parlament a Codurilor ar fi fost nesigură, spre exemplu, dacă ne referim la coduri. Şi eventualele modificări ar fi alterat conţinutul codurilor sau al legii micii reforme. Nu ştiu exact care au fost elementele luate în calcul de CE. Eu cred totuşi că, plecând de la premisa existenţei unei majorităţi care a susţinut Guvernul la moţiunile de cenzură cu ocazia asumării răspounderii, poate că este prea dură aprecierea legată de Parlament", a mai spus preşedintele.
Preşedintele a adăugat că susţine fără rezerve aprecierile pentru DNA, DGA, ANI, Parchet General şi Direcţia de Investigare a Fraudelor din IGPR.
"Susţin tot fără rezerve şi aprecierile legate de activitatea neconvingătoare a ICCJ şi a CSM", a adăugat el.