Nouă candidaţi la Academia de Poliţie au fost respinşi la concurs, fiind sub baremul de înălţime sau cu afecţiuni oftalmologice, unităţile medicale MAI din Gorj, Dolj, Constanţa, Vrancea şi Braşov care i-au declarat apţi fiind verificate de Corpul de control, la cererea ministrului Internelor.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a dispus, luni, să fie făcute verificări de către Corpul de Control al ministrului la unităţile medicale ale MAI din judeţele Gorj, Dolj, Constanţa, Vrancea şi Braşov, după ce nouă candidaţi la admiterea în Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" au fost respinşi la vizita medicală pentru neîndeplinirea condiţiilor de înscriere la concurs, se arată într-un comunicat de marţi al ministerului.
Luni, în prima zi a probelor eliminatorii, la contravizita medicală au fost găsiţi nouă candidaţi care nu îndeplineau criteriile de selecţie, şase fete fiind sub baremul de înălţime şi trei băieţi având afecţiuni oftalmologice. Cei nouă candidaţi fuseseră declaraţi apţi de către unităţile medicale teritoriale pentru înscrierea la admiterea la Academia de Poliţie.
Înaintea începerii admiterii în unităţile de învăţământ ale MAI, ministrul Traian Igaş a cerut ca examinarea candidaţilor să fie făcută cu obiectivitate, corectitudine şi cu respectarea cu stricteţe a regulamentelor specifice.
Prin Ordin al ministrului, anul acesta a fost interzisă acordarea de derogări de la condiţiile şi criteriile stabilite pentru recrutarea candidaţilor.
De asemenea, ministrul Igaş a dispus instalarea de camere video în toate sălile în care se desfăşoară examinarea. Procesul de admitere este observat şi monitorizat de reprezentanţi ai Direcţiei Generale Anticorupţie, Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă şi ai Corpului de Control al ministrului.
La Academia de Poliţie, pe cele 551 de locuri scoase la concurs s-au înscris 2.653 de candidaţi, dintre care 1.873 băieţi şi 780 fete.
Astfel, 203 locuri sunt la Poliţie specializarea "ordine şi siguranţă publică" (15 locuri fiind pentru tineri de etnie maghiară, şase pentru cei de etnie romă şi nouă pentru cetăţeni români aparţinând altor minorităţi naţionale), 50 de locuri sunt la specializarea "Drept", 50 de locuri sunt la "Poliţie de frontieră - ordine şi siguranţă publică" (un loc fiind pentru tineri de etnie romă şi două locuri pentru alte minorităţi naţionale), 10 locuri sunt la specializarea "Poliţie de frontieră - drept", 103 locuri la specializarea "Jandarmi - ordine şi siguranţă publică (trei dintre acestea fiind pentru cetăţeni români de etnie romă, patru pentru alte minorităţi naţionale, iar alte trei sunt alocate SPP) şi 50 de locuri la "Penitenciare".
Facultatea de Pompieri scoate la concurs 55 de locuri pentru bărbaţi, din care zece pentru palestinieni şi cinci pentru cetăţeni din Republica Moldova, iar Facultatea de Arhivistică are 30 de locuri, dintre care cinci cu taxă.
La Poliţie au fost înscrişi 1.594 de candidaţi (1.002 băieţi şi 592 fete), iar la Poliţia de Frontieră sunt 252 de concurenţi (191 băieţi şi 61 fete). La Jandarmerie sunt 512 candidaţi înscrişi (450 băieţi şi 62 fete), la Pompieri s-au înscris 129 de candidaţi, iar la Penitenciare sunt 166 de candidaţi (101 băieţi şi 65 fete), potrivit site-ului instituţiei.
Candidaţii la Facultatea de Arhivistică au început examenul în 15 iulie şi îl vor încheia în 30 iulie. La Facultatea de Poliţie şi la Facultatea de Pompieri examenul a început duminică 17 iulie, dar se va încheia la date diferite, 30 iulie şi, respectiv, 24 iulie.
Aceştia susţin probe eliminatorii, respectiv testarea psihologică, examinarea medicală şi verificarea aptitudinilor fizice, urmate de probele de evaluare a cunoştinţelor. La sediul Academiei ajung doar dosarele candidaţilor declaraţi "Apt" din punct de vedere psihologic.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, spunea, în 24 martie, la instalarea în funcţie a noii conduceri a Academiei de Poliţie, că misiunea acesteia este de a reforma din temelie sistemul de învăţământ în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pentru a putea pregăti la standarde europene poliţişti, jandarmi şi pompieri.
"Vă cer să construiţi un sistem bazat pe performanţă, exigenţă şi disciplină, să eliminaţi din procesul de pregătire vechile obiceiuri care nu au dat rezultate", a fost mesajul transmis atunci de ministrul de Interne.
Comisarul şef de poliţie Ioan Liviu Tăut a fost împuternicit, în martie, pentru o perioadă de şase luni, ca rector al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", în locul lui Luca Iamandi. Tot atunci, Ştefan Prună a fost numit, pentru şase luni, în funcţia de decan al Facultăţii de Poliţie din cadrul Academiei.