Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) a încheiat din 15 iulie 2010 până vineri 723.735 de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor, reprezentând 8,63% din fondul locativ naţional, mult sub aşteptări, şi a achitat despăgubiri de 87.375,64 de lei pentru 16 dosare de daună.
În urmă cu un an, reprezentanţii Pool-ului au estimat că 15-20% din cele 8,39 milioane de locuinţe din România vor fi asigurate prin intermediul unei poliţe obligatorie.
"La evenimentul de lansare al poliţei obligatorii de asigurare a locuinţelor, în 15 iulie 2010, m-aţi întrebat ce aşteptări are PAID pentru primul an de subscriere. Şi, fără a lua în calcul hazardul la care suntem expuşi, am afirmat, optimist, ca în 15 iulie 2011 am putea avea 15-20% din locuinţele din România asigurate prin poliţa obligatorie. Când spun hazard nu ma refer la cele trei riscuri pe care le acoperim prin poliţa obligatorie, ci la circumstanţele imprevizibile şi mai puţin favorabile care au făcut ca astăzi să vin în faţa dumneavoatră şi să corectez cifra anunţată cu un an în urmă", a declarat luni directorul general al PAID, Marius Bulugea.
Datele PAID arată că ritmul de subscriere a poliţelor obligatorii a depăşit, în săptămâna premergătoare datei de 15 iulie, un vârf de peste 20.000 de contracte/zi.
Din totalul poliţelor emise, 499.905 acoperă locuinţe de tip A, iar restul de tip B. Cele mai multe poliţe au fost încheiate pentru locuinţe situate în mediul urban - 486.504, conform PAID.
Pe regiuni, Capitala ocupă prima poziţie în privinţa numărului de poliţe obligatorii încheiate - 21% din total, împreună cu Muntenia - 21%, Moldova - 15% şi Transilvania - 13%.
Printre judeţele cu cel mai mare grad de cuprindere în asigurare se numără Constanţa - 20,38% dintr-un total de peste 264.000 de locuinţe, Bucureşti - 18,7% din aproape 793.000 de locuinţe, Tulcea - 14,7% din 94.400 locuinţe, Galaţi - 13% din 221.507 locuinţe, Brăila – 12,66% din aproape 136.400 de locuinţe, Ilfov - 12,58% din 122.656 de locuinţe şi Timiş - 11,9% din 268.295 de locuinţe.
La polul opus se află judeţele Maramureş, Salaj, Alba, Harghita, Bistriţa-Năsăud şi Gorj, cu un grad de cuprindere în asigurare sub 5% din totalul locuinţelor din judeţele respective.
Legislaţia obligă proprietarii de imobile să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe este situată între 10.000 şi 20.000 de euro.
Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, tipul A de locuinţă este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, iar tipul B este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.
Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise în iulie 2010 şi acoperă cele trei riscuri.
Potrivit legislaţiei, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele, fie prin intermediul unei poliţe obligatorii, emisă de PAID, fie printr-una facultativă, încheiată cu o societate autorizată, vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei.
Amenzile vor fi aplicate de la 5 august, conform Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
Din Legea 260/2008 modificată şi republicată rezultă însă că primarii vor putea amenda persoanele care nu au încheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei doar din luna august 2012, deşi Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat că data limită este 15 iulie 2011.
Legea stabileşte atât în forma iniţială, cât şi în cea modificată, că obligativitatea încheierii poliţelor de asigurare împotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecări de teren şi indundaţii) devine efectivă la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare a actului normativ, iar în primul an proprietarii de construcţii cu destinaţia de locuinţă sunt obligaţi să încheie contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor până la expirarea unei perioade de un an de la data împlinirii termenului.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat că obligativitatea încheierii poliţei are ca termen limită 15 iulie 2011, interpretând că primul an de aplicare deja a expirat, deşi populaţia devenea obligată să încheie poliţe abia după adoptarea normelor, care au fost publicate în Monitorul Oficial abia în 6 mai 2011.
În forma aprobată în 2008, legea stabilea la articolul art. 3 (1) că "începând cu data la care se împlinesc 90 de zile de la data adoptării normelor de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor emise în aplicarea prezentei legi, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale, în condiţiile prezentei legi, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale", iar la Art. 40 "Normele metodologice de aplicare a prezentei legi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea CSA, în termen de 90 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".
CSA a emis în 2009 şi 2010 o serie de norme de aplicare, dar niciuna nu a fost aprobată prin hotărâre de Guvern, astfel că normele nu au fost adoptate, iar termenul nu a început să curgă.
Pe lângă amendă, proprietarii nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre cele trei dezastre naturale definite prin Legea 260/2008 (cutremur, alunecare de teren şi inundaţie), de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuinţelor.
Pe de altă parte, persoanele fizice despăgubite, în condiţiile Legii 260/2008, pentru pagubele rezultate în urma producerii unui dezastru natural nu beneficiază de prevederile Legii 114/1996 referitoare la acordarea locuinţelor sociale.
În primul an de subscriere al poliţei de asigurare obligatorie a locuinţelor, PAID a avizat 46 de dosare de daună, din care a achitat 16 dosare.
Valoarea totală a despăgubirilor plătite este de 87.375,64 lei. Rezerva de daune constituită de PAID depăşeşte 261.000 de lei. Din cele 46 de dosare de daună avizate, 24 sunt deschise în urma producerii riscului de inundaţii, iar 22 pentru locuinţe afectate de alunecările de teren.
Dauna medie plătită de PAID este de 5.461 de lei. Toate despăgubirile achitate de PAID reprezintă daune parţiale la locuinţele asigurate, potrivit datelor companie.
"Cele mai multe dosare de daună au fost deschise în judeţele Harghita, Prahova şi Braşov. Daunele înregistrate sunt izolate, pentru că numărul poliţelor încheiate în teritoriu se află încă la un nivel extrem de redus comparativ cu fondul locativ existent în zonele respective", a spus Bulugea.
Potrivit datelor prezentate de PAID, în intervalul 2005-2010 inundaţiile au provocat pagube totale de peste trei miliarde euro (locuinţe, poduri, diguri şi drumuri) şi au fost afectate aproape 62.000 de locuinţe, din care 15.600 au fost distruse în totalitate.
Pentru atenuarea situaţiei în care s-au aflat locuitorii zonelor afectate, Guvernul a aprobat ajutoare umanitare de urgenţă, din rezervele de stat, a căror valoare totală a fost, în cei cinci ani, de peste 233 milioane de euro, potrivit Pool-ului.
Prezent la eveniment, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu, a spus că gradul de asigurare a fondului naţional locativ se apropie de 40%, prin intermediul poliţelor obligatorii şi al celor faculative.
"În 2008, când a fost adoptată legislaţia care reglementează asigurarea obligatorie a locuinţelor, gradul de cuprindere nu depăşea 12%. Populaţia trebuie să conştientizeze rolul şi importanţa încheierii unei asigurări pentru locuinţe. Nu prin aplicarea de amenzi se rezolvă lucrurile, ci prin explicarea rolului şi importanţei unei poliţe pentru locuinţă", a spus Toncescu.
Primarul comunei Oituz (judeţul Bacău), Ionel Gheorghe, a declarat, la aceeaşi conferinţă de presă, că nu este adeptul aplicării de amenzi proprietarilor care nu îşi asigură locuinţele.
"Trebuie purtate discuţii cu proprietarii, convinşi de avantajele unei astfel de poliţe", a spus Gheorghe.
PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009, când 13 asigurători au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asigurătorului fiind de 4,55 milioane de euro (19,34 milioane lei).
Cu o participaţie de 15% s-au înscris Astra, Platinum România şi Groupama Asigurări. ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali şi Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.
La începutul lunii, PAID a anunţat că a reînnoit contractul de reasigurare, suplimentându-l în acelaşi timp cu 100 de milioane de euro, faţă de contractul anterior, la 300 milioane de euro. În programul de reasigurare a intrat şi Munich Re, potrivit lui Bulugea.
În 2010, industria asigurărilor generale şi de viaţă a coborât cu 5,7% în 2010, la 8,36 miliarde de lei, reprezentând al doilea an consecutiv de scădere, pe fondul reducerii cu 7,5% a subscrierilor pe segmentul asigurărilor generale, la 6,69 miliarde de lei, în timp ce piaţa asigurărilor de viaţă a urcat cu 2,32%, la 1,66 miliarde de lei.
Bulugea a estimat că, în iulie 2012, gradul de cuprindere al asigurării obligatorii a locuinţelor se va dubla.