Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la Zăbala, în judeţul Covasna, că "este puţin probabil" ca reorganizarea administrativă a ţării să aibă loc înaintea alegerilor din 2012, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Kelemen Hunor a făcut aceste declaraţii jurnaliştilor aflaţi la Zăbala, unde se desfăşoară Universitatea de Vară organizată de Asociaţia Tinerilor Maghiari din judeţul Covasna.
Kelemen Hunor consideră că problema constă în faptul că există "mai multe voinţe politice" şi de aceea nu se poate, în acest moment, finaliza un proiect cu privire la reorganizarea administrativă a ţării.
"Există mai multe voinţe politice care nu se întâlnesc. (....) În acest moment eu nu văd, în 15 iulie, acel proiect care ar fi susţinut de majoritatea coaliţiei sau de coaliţie în întregul ei şi fără un astfel de proiect e greu să faci o reorganizare", a spus liderul UDMR.
Potrivit acestuia, UDMR recunoaşte şi spune că este nevoie de o reformă administrativă, este nevoie de o regândire a regiunilor de dezvoltare, care, în opinia sa, nu sunt funcţionale, eficiente.
"Dar în lipsa unui proiect (susţinut de majoritate - n.r.) e greu să mergi mai departe. În această perioadă noi lucrăm pe descentralizare şi vom analiza şi reforma administrativă, dar să vedem când şi pe ce proiect putem să adunăm majoritatea", a spus Kelemen.
Preşedintele UDMR a menţionat că, în opinia sa, "este puţin probabil" ca acestă reorganizare să aibă loc înainte de 2012.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, anunţa, joi, la finalul Consiliului Permanent al Uniunii, că în perioada următoare vor fi continuate discuţiile în coaliţie pe tema descentralizării, proiect care trebuie pregătit temeinic.
Kelemen afirma că, după ce procesul descentralizării va fi finalizat, va fi aplicat în Guvern şi în coaliţie.
"Vom continua dezbaterile în coaliţie privind descentralizarea la nivel judeţean, de la deconcentrate către primării, către primăriile de municipiu, de oraşe. Acest lucru trebuie pregătit temeinic şi în momentul în care vom fi gata cu acest proces de descentralizare, pe care noi îl susţinem de 20 de ani, vom aplica proiectul pregătit, îl vom pune în aplicare în Guvern, în coaliţie", spunea Kelemen.
UDMR a respins, în 27 iunie, în şedinţa coaliţiei, toate propunerile PDL privind reorganizarea teritorială, astfel că s-a decis amânarea acestui proces.
Prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase declara că o comisie a reprezentanţilor coaliţiei urmează să analizeze până în toamnă subiectul regionalizării, în paralel urmând să aibă loc acţiunea guvernamentală de descentralizare.
Grupul de lucru al coaliţiei pe tema reformei administrative s-a întrunit luni, la finalul întâlnirii primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, declarând că în coaliţie există un consens privind faptul că acest proces trebuie grăbit, însă acesta n-ar trebui să însemne delegarea unor sarcini fără asigurarea banilor necesari.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe afirma că, în opinia sa, este nevoie de o descentralizare reală a tuturor sarcinilor şi problemelor care pot fi rezolvate de administraţiile publice locale.