Moştenitorii familiei Ceauşescu au pierdut, la Tribunalul Bucureşti, procesul intentat Teatrului Odeon din Capitală în care au reclamat folosirea fără drept a mărcii "Ceauşescu" în spectacolul "Ultimele ore ale lui Ceauşescu", informează un comunicat al instituţiei de spectacole.
Tribunalul Bucureşti a respins, în data de 7 iulie, acţiunea promovată de moştenitorii familiei Ceauşescu în cauza având ca obiect găzduirea spectacolului "Ultimele ore ale lui Ceauşescu" împotriva Teatrului Odeon din Capitală.
Instanţa a constatat că nu a fost încălcat dreptul la marcă, argument pe care reclamanţii îl invocaseră. Valentin Ceauşescu a dat în judecată Teatrul Odeon din Bucureşti anul trecut, pentru folosirea fără drept a mărcii "Ceauşescu" în spectacolul "Ultimele ore ale lui Ceauşescu".
Teatrul Odeon a susţinut în permanenţă în faţa instanţei că nu a făcut decât să găzduiască spectacolul, astfel că a fost chemat în proces şi producătorul. De asemenea, Teatrul Odeon a argumentat că spectacolul nu este programat pentru a mai fi jucat.
Valentin Ceauşescu a chemat Teatrul Odeon în judecată, cerând daune morale simbolice de un leu pentru folosirea mărcii "Ceauşescu" fără drept. Totodată, acesta a solicitat ca spectacolul să nu mai fie pus în scenă.
Spectacolul de teatru documentar "Ultimele ore ale lui Ceauşescu" s-a jucat pe 9 şi 11 decembrie 2010. În spectacol au jucat Victoria Cociaş, Constantin Cojocaru, Constantin Drăgănescu, Alexandru Mihăescu, Eugen Cristian Motriuc şi Mircea Rusu.
Spectacolul despre ultimul şi cel mai celebru proces din istoria Europei a fost pus în scenă pe baza unor documente autentice audio şi video, pornind de la mărturii ale celor implicaţi şi în urma unei documentări la faţa locului şi a unei reconstituiri minuţioase a evenimentelor şi a decorului.
Astfel, în urma cercetărilor au rezultat şi numeroase discuţii cu participanţi la răsturnarea regimului şi la execuţia soţilor Ceauşescu. Ulterior, dintre acestea au fost alese şase monologuri, ele constituind de fapt un inedit prolog al Procesului şi stabilind atmosfera din zilele Revoluţiei: un amestec de euforie, nesiguranţă şi sentiment de trădare.
Autorul şi directorul proiectului este Milo Rau.
Marca "Ceauşescu" a fost înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci şi îi are ca titulari pe Valentin Ceauşescu şi pe Mircea Oprean, soţul Zoiei Ceauşescu. OSIM arăta, într-un comunicat din februarie, că marca "Ceauşescu" este înregistrată pe toate clasele de produse şi servicii incluse în Clasificarea de la Nisa.