Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan o acuză pe Elena Udrea de ipocrizie, susţinând că, în timp ce România pierde zilnic circa 6,5 milioane de euro din bani europeni, din cauza absorbţiei scăzute şi a neregulilor din sistem, ministrul descoperă abia acum că unele licitaţii se fac "cu dedicaţie".
Reacţia europarlamentarului vine după ce ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului a declarat, luni, că "mare parte din autorităţile contractante îşi fac în aşa fel caietele de sarcini încât direcţionează licitaţiile către firme pe care le vizează".
Cătălin Ivan îi reaminteşte Elenei Udrea că se află la guvernare şi că ea, împreună cu guvernul din care face parte, au responsabilităţi în a controla modul în care se derulează proiectele. "După doi ani de mandat, Udrea descoperă abia acum că unele licitaţii se fac cu dedicaţie către clientela politică. În tot acest timp, bilanţul pierderilor din bani europeni a ajuns undeva la 6,5 milioane de euro pe zi, din cauza capacităţii reduse de absorbţie şi a neregulilor existente la contractarea proiectelor. Oamenii trebuie să ştie că ministerele sunt cele care gestionează fondurile europene şi ele sunt însărcinate cu atribuţii de control. În plus, din cauza autorităţilor de management din subordinea ministerului Elenei Udrea, care au elaborat norme greşite pentru organizarea licitaţiilor, Comisia Europeană ar putea să taie cel puţin 800 milioane de euro alocaţi POR, bani care, momentan, sunt oricum suspendaţi temporar de către Comisie", a menţionat europarlamentarul social-democrat, potrivit unui comunicat.
El a adăugat că USL, presa şi Comisia Europeană au semnalat în repetate rânduri problemele la care Elena Udrea face referire abia după doi ani de mandat în fruntea MDRT. "Ţara noastră riscă procedura de infringement dacă nu va lua urgent măsurile necesare pentru a îmbunătăţi legea Parteneriatului Public Privat, care nu asigură o piaţă corectă şi competitivă. În plus, în acest moment, nu există standarde comune la întocmirea documentaţiilor. Este foarte grav, pentru că se lasă loc apariţiei acelor caiete de sarcini cu dedicaţie specială pentru clientela de partid. Iar Comisia a avertizat guvernul de mai bine de un an că acest lucru favorizează corupţia, dar ei n-au mişcat un deget. Poate şi pentru că le convine actuala situaţie", a arătat Ivan.
Liderul europarlamentarilor PSD a apreciat că soluţia pentru eliminarea corupţiei din zona licitaţiilor ar fi documentaţiile-tip la întocmirea caietelor de sarcini. În plus, una dintre soluţiile pentru problema "contestatarilor profesionişti" care blochează sistematic licitaţiile ar putea fi training-uri speciale destinate magistraţilor. În acest moment, există mult prea puţini judecători specializaţi pe problema fondurilor europene, ceea ce face ca procesele să dureze mult prea mult, riscându-se pierderea finanţării.
"Acestea sunt doar câteva soluţii pentru o problemă punctuală, subliniate atât de către mine, în raportul privind Protecţia Intereselor Financiare votat de Parlamentul European anul acesta, cât şi de specialiştii de la Bruxelles. Guvernul nu ar trebui decât să asculte şi să le implementeze. Din păcate, lipseşte voinţa politică. Tocmai de aceea, cer o responsabilizare reală a autorităţilor, care să ia măsuri, nu să se plângă prin presă. De prea mult timp cei din PDL s-au obişnuit să invoce o vină colectivă, prin care, de fapt, nimeni nu este sancţionat. Cine greşeşte trebuie să plătească. Altfel nu vor fi responsabilizaţi niciodată cei care gestionează fondurile europene", a mai spus Cătălin Ivan.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a afirmat, luni, la Ploieşti, că "mare parte a autorităţilor contractante" stabilesc în aşa fel caietele de sarcini aferente licitaţiilor astfel încât acestea să fie câştigate de către anumite firme, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Prezentă, luni, la Ploieşti, unde a semnat două contracte derulate de Primărie şi finanţate din fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional, Elena Udrea a afirmat că "mare parte din autorităţile contractante îşi fac în aşa fel caietele de sarcini încât direcţionează licitaţiile către firme pe care le vizează".
Udrea a făcut această afirmaţie în contextul în care a fost întrebată cât de mare este rata contestaţiilor, explicând că această rată a scăzut în ultimii ani şi că acum reacţia multora dintre firmele care contestă licitaţii este justificată.
Elena Udrea a spus că, în prezent, există cazuri în care contestaţiile sunt întemeiate tocmai din cauza autorităţilor contractante, care fac caiete de sarcini pentru anumite firme.
"Să sperăm că procedurile de soluţionare a contestaţiilor, care acum sunt mai rapide, dar şi controalele pe care le vom înteţi, vor determina atât autorităţile contractante, cât şi participanţii la licitaţii să nu mai practice sportul contestaţiilor", a adăugat Elena Udrea.