Promovabilitatea la examenul de bacalaureat a crescut în judeţul Iaşi cu 1,2 la sută, ajungând la 43,1 la sută, în urma soluţionării contestaţiilor elevilor, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Liliana Romaniuc.
"S-au introdus datele în urma recorectării tezelor. Promovabilitatea a crescut de la 41,9 la sută la 43,1 la sută. E o creştere de 1,2 la sută, ceea ce arată că evaluarea iniţială a fost pe ansamblu una corectă", a afirmat Liliana Romaniuc.
În judeţul Iaşi, au fost depuse în total 1.928 de contestaţii, iar potrivit reprezentanţilor ISJ Iaşi în cazul a 400 de teze notele au fost mărite.
Totuşi, nu toţi elevii care au primit note mai mari în urma recorectării tezelor au reuşit să promoveze bacalaureatul, media finală a candidaţilor respectivi fiind mai mică de 6.00.
La grupul şcolar "Mihail Sturdza" din Iaşi, din cele 16 contestaţii depuse de elevi la limba şi literatura română, patru elevi au obţinut note mai mari, însă alţi patru elevi au avut note mai mici, unul dintre aceştia fiind notat cu 4.00 la recorectarea tezei, după ce iniţial obţinse 5.10.
De asemenea, la acelaşi liceu, un elev care a obţinut 5.65 la bacalaureat a primit, în urma contestaţiei, nota 7.10.
În judeţul Iaşi, cele mai multe contestaţii au fost depuse la limba şi literatura română, 628. La matematică şi istorie au fost depuse 699 de contestanţii, iar alte 601 s-au înregistrat la celelalte discipline.
În judeţul Iaşi, 12 elevi au obţinut media 10 la bacalaureat, 11 fiind din municipiul Iaşi şi unul din Paşcani.
Patru dintre elevii cu medii de 10.00 provin de Colegiul "Emil Racoviţă", alţi patru de la Colegiul "Costache Negruzzi", doi de la Colegiul "Mihai Eminescu" şi câte unul de la Colegiul Naţional şi de la Liceul "Mihail Sadoveanu" din Paşcani.
În judeţul Iaşi, 41,9 la sută dintre candidaţi promovaseră examenul de bacalaureat înaintea rezolvării contestaţiilor, fiind cel mai slab rezultat înregistrat în ultimii 20 de ani.
În municipiul Iaşi, rezultatele cele mai slabe s-au înregistrat la grupul şcolar "Anghel Saligny", cu un procent de promovabilitate de 1,6. Rezultate slabe au fost şi la Colegiul Tehnic "I.C. Ştefănescu" cu promovabilitate 5,2 la sută şi la Grupul şcolar CFR, unde procentul celor promovaţi este de 6,7.
La grupurile şcolare din localităţile Holboca şi Vlădeni niciun candidat nu a reuşit să promoveze bacalaureatul, iar conducerea ISJ a anunţat că va deschide o anchetă la aceste două unităţi.
La polul opus se situează liceele de elită din municipiu, unde peste 95 la sută dintre candidaţi au promovat examenul. La Colegiul "Emil Racoviţă", toţi cei 119 candidaţi care sunt la cursurile de zi au luat bacalaureatul.