Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 8 iul 2011 - Anul XVI, nr. 159 (4757)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Manualul OSCE privind îmbunătăţirea relaţiei dintre poliţie şi romi a fost lansat vineri în România

Vineri, 8 Iulie 2011 (14:39:42)

Inspectoratul General al Poliţiei Române a lansat, vineri, manualul OSCE privind bunele practici în consolidarea înţelegerii dintre poliţie şi comunitatea romă, pentru a reduce abuzurile şi pentru a asigura respectarea drepturilor acestei minorităţi.

Manualul "Poliţia, romii şi sinti: bune practici în consolidarea încrederii şi înţelegerii" a fost elaborat de către OSCE la începutul anului trecut, după a serie de consultări cu reprezentanţi ai Marii Britanii, Franţei, Finlandei, Suediei, României, Bulgariei, Spaniei, Sloveniei, Rusiei, Serbiei, Italiei şi Turciei.

Scopul manualului este de a asista statele membre OSCE în implementarea angajamentelor asumate în cadrul Planului de Acţiune al OSCE, în particular a recomandărilor privind combaterea rasismului şi a discriminării.

Diseminarea şi utilizarea manualului la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor se va efectua prin introducerea studierii acestuia în tematica de pregătire de specialitate la nivelul unităţilor de învăţământ ale instituţiei, diseminarea la nivelul unităţilor de poliţie precum şi prin corelarea şi actualizarea materialelor şi practicilor naţionale în domeniu cu prevederile manualului.

"Pentru noi, participarea la elaborarea acestui manual reprezintă momentul clar al depăşirii oricăror tare din trecut. (...) Poliţia Română şi-a respectat angajamentele privind respectarea drepturilor comunităţii rome. (...) Beneficiem de un cadru legislativ care oferă posibilitatea de a asigura toate drepturile fundamentale, fără discriminare", a declarat, la lansarea manualului, adjunctul şefului IGPR, Alexandru Tanco.

Reprezentantul OSCE, Andrzej Mirga, a precizat că pe întreg teritoriul OSCE mai sunt cazuri de abuz în relaţia dintre poliţie şi reprezentanţii comunităţilor minoritare şi ar fi necesară o practică unitară dar şi o mai mare incluziune socială a membrilor comunităţilor.

Specialiştii care au lucrat la elaborarea manualului au precizat că romii şi sinti trăiesc pe întreg teritoriul OSCE şi, cu o populaţie de circa 10-12 milioane, constituie cea mai mare minoritate etnică din Europa.

În ciuda diversităţii culturale, lingvistice şi istorice a diferitelor grupuri ce trăiesc în diferite regiuni geografice ale spaţiului OSCE, un mare număr al acestor grupuri de romi au o problemă comună, ele fiind supuse discriminării şi marginalizării în toate sferele vieţii publice, cum ar fi accesul la serviciile publice, locuinţe, servicii de sănătate, educaţie şi muncă.

"Romii sunt în special vulnerabili faţă de violenţa motivată rasial iar, în acelaşi timp, în multe situaţii, posibila motivaţie prejudicioasă a atacurilor nu este anchetată. În 2008, 18 la sută dintre toţi romii intervievaţi în cadrul Sondajului Uniunii Europene privind minorităţile şi discriminarea (EU-MIDIS) de către Agenţia Uniunii Europene pentru Drepturile Fundamentale au susţinut că, în ultimele 12 luni, fuseseră victime ale unor atacuri, ameninţări sau hărţuiri grave, motivate rasial", se arată în manualul lansat în limba română.

În document se mai arată că, în plus, romii şi sinti nu numai că sunt supuşi unei utilizări disproporţionate a procedurilor de oprire şi percheziţie, ci şi utilizării excesive a forţei în timpul acestor proceduri. Raziile desfăşurate, executările mandatelor şi evacuările forţate în baza ordinelor judecătoreşti sunt adesea efectuate într-un mod exagerat şi disproporţionat, conducând la ameninţări la adresa locuitorilor, în special a femeilor şi copiilor, distrugerea proprietăţii, chiar şi incendierea caselor şi atacuri fizice.

Manualul este o compilaţie de informaţii de fond relevante şi bune practici cu privire la îmbunătăţirea strategică a activităţii poliţiei în ceea ce priveşte comunităţile de romi şi sinti, acoperind domenii precum: evaluarea sistematică a politicilor şi practicilor activităţii poliţiei cu privire aceste comunităţi, elaborarea legislaţiei, politicilor, codurilor de etică şi conduită precum şi a procedurilor standard de operare, managementul resurselor umane, instruirea şi dezvoltarea profesională şi înfiinţarea de parteneriate şi desfăşurarea operaţiunilor în parteneriat cu cele două comunităţi.

"A convinge comunităţile de romi şi sinti să coopereze activ poate fi însă uneori dificil, datorită lipsei de încredere a acestora în poliţie, fapt datorat unui trecut caracterizat printr-un tratament prejudicios şi represiv din partea poliţiei şi/sau datorită unei lipse tradiţionale de interes în a colabora cu aceştia. De aceea este important ca poliţia să contacteze o gamă cât mai variată de grupuri de romi şi sinti pentru a le identifica pe acelea care sunt mai deschise pentru colaborare", se mai arată în manual.

Alexandru Tanco a declarat că şcolile de poliţie din România alocă anual locuri speciale pentru reprezentanţii comunităţii rome, în prezent, la nivel naţional, fiind aproximativ o sută de poliţişti care aparţin acestei comunităţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Manualul OSCE privind îmbunătăţirea relaţiei dintre poliţie şi romi a fost lansat vineri în România.
 Vizualizări articol: 565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Manualul OSCE privind îmbunătăţirea relaţiei dintre poliţie şi romi a fost lansat vineri în România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei