Două profesoare de la un liceu din Sângeorz-Băi sunt cercetate penal de procurorii de la Parchetul Tribunalului Bistriţa-Năsăud pentru trafic de influenţă, după ce două absolvente au reclamat că ele urmau să primească bani de la elevi pentru a-i da comisiei de bacalaureat ca elevii să fie favorizaţi
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, procurorul Angela Sângeorzan, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în cursul lunii iunie s-au înregistrat la Parchet autodenunţurile a două absolvente de la Liceul Teoretic "Solomon Haliţă" din Sângeorz-Băi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Din aceste plângeri rezultă că, anterior datei stabilite pentru examenul de bacalaureat sesiunea iulie 2011, prin intermediul altor doi colegi de clasă, s-au colectat de la clasele a XII-a şi a XII-a B de la Liceul Teoretic «Solomon Haliţă» din Sângeorz-Băi bani, în vederea constituirii unui fond de protocol care urma a fi înmânat unui număr de doi profesori diriginţi, aceştia din urmă urmând să-i transmită comisiilor de examinare pentru favorizarea elevilor din cele două clase la examenul de bacalaureat", a declarat Sângeorzan.
Potrivit sursei citate, absolventele au făcut sesizările în 10 iunie, la Poliţie au fost înregistrate în 14 iunie, iar la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud în 22 iunie.
"Cercetările penale se efectuează sub aspectul traficului de influenţă, pedepsit cu închisoarea de la doi la zece ani. Este vorba de profesoarele diriginte Daniela Vasilichi şi Alexandra Căluşer. Fondul de protocol a fost de 150 de lei, plătit de fiecare elev. În una din clase erau 30 de elevi, în alta 29. În total, suma strânsă cu titlul de fond de protocol a fost de 9.000 de lei", a declarat Angela Sângeorzan.
Potrivit sursei citate, din dosar nu rezultă dacă elevii au promovat examenul de bacalaureat sau nu.
"Nu ştim dacă banii au ajuns la comisie, nici dacă elevii au luat sau au picat bacalaureatul. Ancheta este la început. La noi, dosarele s-au înregistrat la 22 iunie, sunt repartizate la procuror, care lucrează la ele. În condiţiile în care se impune extinderea cercetărilor la alte persoane şi pentru alte fapte, procurorul poate face acest lucru, dar acest lucru îl va vedea procurorul când va face ancheta", a declarat Sângeorzan.
Conform aceleiaşi surse, absolventele nu menţionează dacă acele două profesoare le-au cerut bani, ele menţionând că "s-a luat hotărârea" strângerii unor sume de bani.
"Reiese din sesizările absolventelor că banii s-au adunat, dar nu se ştie unde au ajuns şi la cine. Ancheta va stabili acest lucru", a spus Sîngeorzan.
Înainte de contestaţii, de la Liceul Teoretic "Solomon Haliţă" din Sângeorz-Băi promovaseră 72,73 la sută dintre absolvenţi.
În judeţul Bistriţa-Năsăud, promovabilitatea la bacalaureat înainte de contestaţii a fost de 41,92 la sută.