Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 7 iul 2011 - Anul XVI, nr. 158 (4756)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Soluţionarea proceselor de mare corupţie, temă de discuţie la Bruxelles cu şefii CSM şi ICCJ

Joi, 7 Iulie 2011 (17:36:33)

Soluţionarea cauzelor de mare corupţie la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost principalul subiect de interes al discuţiilor de miercuri, la Bruxelles, între secretarul general al Comisiei Europene şi membrii CSM, în special din perspectiva posibilităţii prescrierii faptelor.

Miercuri, la Bruxelles, secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, s-a întâlnit cu judecătorul Horaţius Dumbravă, preşedintele Consiliului Superior al Magitraturii (CSM), judecătoarea Livia Stanciu, preşedintele ICCJ, şi procuroarea Oana Schmidt Hăineală, membru al Consiliului.

"Întrevederea, programată la sugestia preşedintelui CSM cu ocazia discuţiilor avute cu oficialul UE în 23 mai, a condus, prin participarea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la o mai completă informare şi o mai bună înţelegere de către responsabilii Comisiei Europene pe MCV cu privire la starea actuală a justiţiei din România", informează, joi, Biroul de presă al CSM.

Sursa citată precizează că soluţionarea cauzelor de mare corupţie la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a reprezentat principalul subiect de interes al discuţiilor, în special din perspectiva posibilităţii prescrierii faptelor. De asemenea, au fost discutate aspecte legate de măsurile avute în vedere, la nivelul CSM, pentru pregătirea intrării în vigoare a noilor coduri, din perspectiva formării şi recrutării magistraţilor, precum şi aspecte legate de întârzierile existente în redactarea motivărilor la sentinţele judecătoreşti.

Consiliul Superior al Magistraturii arată că a avut în vedere, în realizarea acestui demers, atât necesara cooperare inter-instituţională internă, cât şi menţinerea unor raporturi deschise, transparente şi obiective cu responsabilii europeni pe MCV.

Raportul Comisiei Europene privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) ar urma să fie prezentat în 18 iulie, susţin surse diplomatice.

În 9 iunie, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirma, într-o conferinţă de presă, că judecătorii au instrumentele legale care le permit ca în anumite cazuri care ameninţă să se prescrie să accelereze judecăţile, iar şefii instanţelor au obligaţia să ia măsuri pentru a nu se întâmpla acest lucru.

Pus să comentează faptul că sunt dosare în care termenul de prescripţie a răspunderii penale a intervenit până la soluţionarea lor sau că sunt cauze ameninţate de acest termen, ministrul Justiţiei a declarat jurnaliştilor că "judecătorii au instrumentele legale, au texte care să le permită ca în anumite cazuri care ameninţă să se prescrie să accelereze judecăţile".

"Spritul acestor reglementări recente obligă la o diligenţă suplimentară. Dacă nu există o astfel de voinţă, trebuie s-o aflăm de la reprezentanţii acestor instanţe. În opinia mea, şefii instanţelor au chiar o obligaţie morală să lămurească acest subiect", spunea ministrul Predoiu.

El preciza că trebuie lămurit dacă este adevărat sau nu este adevărat că sunt dosare în pericol de a se prescrie.

"Şi dacă este adevărat, ce face el ca şef de instanţă şi manager al instanţei ca să nu se întâmlpe aceste lucru. Simpla explicaţie: n-am destui oameni, nu am destule săli - nu ţine, nu stă în picioare", sublinia demnitarul.

În opinia ministrului, acolo unde există rolul activ al judecătorului şi rolul activ al preşedintelui instanţei, lucrurile pot fi duse la bun sfârşit.

"În primul rând, şefii instaţelor au obligaţia să ia măsurile necesare", arăta ministrul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Soluţionarea proceselor de mare corupţie, temă de discuţie la Bruxelles cu şefii CSM şi ICCJ.
 Vizualizări articol: 766 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Soluţionarea proceselor de mare corupţie, temă de discuţie la Bruxelles cu şefii CSM şi ICCJ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei