Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, lider PDL, a anunţat va prezenta în BPN al PDL, la 18 iulie, proiectul de lege privind votul prin corespondenţă pentru susţinere politică, urmând ca apoi să fie discutat cu UDMR şi să opereze la viitoarele alegeri parlamentare dacă va fi adoptat şi promulgat.
"Pe 18 iulie îl voi prezenta în Biroul Permanent Naţional al PDL pentru susţinere politică. Va fi discutat în coaliţie cu UDMR şi va intra în şedinţă de Guvern în a doua lectură pentru a fi ulterior prezentat Parlamentului în această toamnă", a spus Baconschi.
Întrebat dacă se are în vedere o dată anume pentru intrarea în vigoare a actului normativ, Baconschi a răspuns: "Dacă legea va fi adoptată şi promulgată, va opera la viitoarele alegeri parlamentare".
MAE a anunţat, recent, că a depus proiectul privind legea votului prin corespondenţă la Guvern pentru aprobare, în speranţa că acesta va fi adoptat de Parlament în toamnă.
Deputatul PDL William Brânză i-a propus ministrului Baconschi contopirea proiectului MAE privind legea votului prin corespondenţă cu varianta de proiect iniţată de el şi Raluca Turcan, aflată deja la Cameră, parlamentarul cerând în acest scop MAE să urgenteze trimiterea documentului la Parlament.
Senatul a adoptat tacit, în 9 mai, o propunere legislativă privind introducerea votului prin corespondenţă pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate, senatorii nereuşind să îşi exercite votul asupra proiectului în termenul regulamentar.
Comisia juridică a Senatului propusese senatorilor respingerea iniţiativei legislative, având în vedere punctul de vedere al Guvernului, care a anunţat că lucrează în prezent la un proiect de lege care are acelaşi obiect de reglementare.
Potrivit proiectului, cetăţenii români cu drept de vot cu domiciliu în străinătate în momentul unei consultări electorale ar urma să poată opta pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă.
Actul normativ are ca iniţiatori un grup de senatori şi deputaţi PDL, printre care şi Mircea Andrei, Petru Başa, Vasile Blaga, Orest Onofrei, Cristian Rădulescu, Sulfina Barbu, Cornel Ştirbeţ şi Raluca Turcan.
Iniţiativa legislativă urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor.