Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat că România întâmpină anumite dificultăţi pe unele dosare externe din cauza faptului că nu se ridică excepţia nefuncţionalităţii sau lipsei de eficienţă a sistemului judiciar, iar dincolo de temperatura dezbaterilor, trebuie văzută realitatea internă.
"Cred că trebuie să tratăm foarte calm aceste realităţi, care nu toate sunt pozitive faţă de sistemul judiciar. Am cea mai mare recunoştinţă pentru efortul magistraţilor de bună credinţă care se confruntă cu o profesie complicată, cu acte normative voluminoase - unele dintre ele necorelate -, dar în acelaşi timp e firesc să atrag atenţia şi asupra unor neajunsuri din sistemul judiciar şi aceste neajunsuri ţin de termene foarte lungi - care se explică nu numai prin numărul mare de dosare, dar şi prin managementul deficitar la nivelul unor curţi, jurisprudenţa neunitară de multe ori la nivelul aceleiaşi instanţe, ceea ce e de neînţeles -, ţin, în fine, de trenarea finalizării unor procese", a declarat presei, joi, ministrul Predoiu, după deschiderea Conferinţei "Intrarea în vigoare a noului Cod civil: realităţi şi provocări legislative ale modernizării societăţii româneşti".
Demnitarul a susţinut că este un fapt că România întâmpină anumite dificultăţi pe unele dosare externe din cauza faptului că nu se ridică excepţia nefuncţionalităţii sau lipsei de eficienţă a sistemului judiciar şi acest lucru trebuie rezolvat.
"Este, cred, un semnal pe care trebuie să-l ia toată lumea în serios. Aş insista asupra aspectelor de fond. Dincolo de temperatura dezbaterilor trebuie să privim care este realitatea şi realitatea este că mai avem foarte multe lucruri de făcut în justiţie. Repet, trebuie să construim împreună aici. Ministerul Justiţiei are o sferă de acţiune limitată de atribuţiile legale. Dincolo de aceste atribuţii sunt altele, aparţinând CSM, aparţinând preşedinţilor de curţi şi, dincolo de toate aceste instituţii, la urma urmelor, este magistratul, este grefierul, este personalul auxiliar", a declarat Predoiu.
El a subliniat faptul că toţi au un rol în mecanismul justiţiei şi orice defecţiune se reflectă în performanţa per ansamblu.