Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, joi, că sunt mai multe condiţii pentru ca implementarea Codului civil să reuşească, acest act normativ care se adresează întregii societăţi nefiind monopol al Justiţiei, iar cetăţenii trebuie să fie încunoştiinţaţi şi sprijiniţi în aplicarea lui.
Joi, Ministerul Justiţiei a organizat Conferinţa "Intrarea în vigoare a noului Cod civil: realităţi şi provocări legislative ale modernizării societăţii româneşti", unde au participat, magistraţi din toată ţara, diplomaţi, profesori, reprezentanţi ai Preşedinţiei, Executivului, Băncii Naţionale a României etc.
"Este o etapă în parcursul pe care Ministerul Justiţiei l-a propus sistemului judiciar în implementarea noului Cod civil, care va intra în vigoare de la 1 octombrie 2011. Sunt extrem de încântat şi bucuros de participarea foarte largă a magistraţilor, de prezenţa a unor înalţi reprezentanţi ai unor instituţii importante în societatea noastră, ceea ce exprimă nu numai interesul pentru noul Cod civil ca act normativ, ci şi preocuparea ca acest proiect instituţional să reuşească", a declarat presei ministrul Predoiu.
Demnitarul a precizat că sunt mai multe condiţiile pentru ca implementarea Codului civil să reuşescă, prima dintre ele ţinând de pregătirea profesională a magistraţilor şi a personalului auxiliar, apoi continuarea acestor măsuri de promovare a noului Cod, care constau în seminarii, dezbateri, republicarea lui, tipărirare, populariazraea lui.
"Acest act normativ, care se adresează întregii societăţi, nu este un monopol al Justiţiei, de aceea trebuie să facem eforturi pentru ca cetăţenii noştri să fie încunoştiinţaţi, să conştientizeze importanţa acestui act normativ şi să fie sprijiniţi în aplicarea lui", a spus Predoiu, adăugând că aceasta a fost raţiunea pentru care s-a organizat Conferinţa "Intrarea în vigoare a noului Cod civil: realităţi şi provocări legislative ale modernizării societăţii româneşti", desfăşurată joi la Hotel Marriott din Bucureşti.
Conferinţa a avut ca obiectiv prezentarea noului Cod civil, cu referire specială la raportul dintre acesta şi Codul de procedură civilă în vigoare, noutatea instituţiilor, sfera amplă a relaţiilor sociale reglementate normativ prin dispoziţiile sale, reunind experţi care au contribuit la elaborarea noilor Coduri şi reprezentanţi ai sistemului judiciar.
În acest context, editura Universul Juridic a lansat noul Cod civil, care are 2.663 de articole.