Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat, joi, că a fost aprobat în Guvern "Codul studiilor doctorale", care nu mai permite distribuirea locurilor la doctorat din "stiloul" ministrului, încheindu-se astfel perioada "doctoratelor date pe bandă rulantă", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ministrul Daniel Funeriu a afirmat, într-o conferinţă de presă susţinută la Craiova, că odată cu adoptarea "Codului studiilor doctorale" se încheie "perioada doctoratelor date pe bandă rulantă".
"Ieri (miercuri – n. r.), a fost aprobat în şedinţa de guvern «Codul studiilor doctorale». Primii care au luat ştiinţă de conţinutul acestui cod doctoral au colegii din Senatul Universităţii din Craiova. Codul, practic, pune studiile doctorale pe o cale corectă, o cale europeană, astfel încât putem spune că de acum înainte că doctoratele din România vor avea un nivel de seriozitate mult mai mare. S-a încheiat perioada doctoratelor date pe bandă rulantă”, a declarat Daniel Funeriu.
Potrivit acestuia, documentul aprobat în şedinţa Guvernului reprezintă rezultatul unui proiect finanţat cu fonduri europene.
"Codul studiilor doctorale este rezultatul direct al unui proiect din fonduri structurale care s-a derulat pe perioada mai multor ani. Inspiraţia pentru această hotărâre de Guvern a fost acel document pregătit de proiectul din fonduri structurale”, a mai precizat Funeriu.
El a spus că prin aplicarea codului adoptat în Guvern doctoratele vor fi distribuite pe bază de competiţie, şi nu din "stiloul ministrului".
"De acum înainte, alocarea fondurilor pentru doctoratele din România va fi pe bază de competiţie. Locurile la doctorat nu vor mai fi distribuite din stiloul ministrului, după bunul său plac. Locurile la doctorat vor fi distribuite strict pe criterii de competiţie. Cei mai buni profesori universitari vor câştiga aceste burse doctorale, urmând ca ei şi şcolile doctorale din care fac parte să-şi angajeze doctoranzii”, a mai precizat Daniel Funeriu.
Ministrul Educaţiei afirmă că documentul ajută la statutul doctoranzilor, astfel că “studiile universitare” vor constitui “o primă experienţă profesională de cercetare”.
“Este un pas înainte şi pentru statutul studenţilor doctoranzi care, potrivit noului cod, sunt într-o relaţie mult mai apropiată şi mult mai de substanţă cu tot ceea ce ţine de cercetare. Studiile universitare de doctorat sunt, potrivit prezentului cod, o primă experienţă profesională de cercetare. Accentul în noul cod al studiilor doctorale este pus pe partea de cercetare, în elaborarea tezei de doctorat”, a adăugat ministrul Daniel Funeriu.