Operatorii locali care furnizează servicii de roaming sunt obligaţi ca, din 1 iulie, să reducă tarifele convorbirilor către alte state UE şi către Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, nivelul maxim al acestora fiind de 0,35 euro/minut pentru apelurile iniţiate şi 0,11 euro/minut pentru cele primite.
Limitele maxime ale tarifelor în roaming nu includ TVA. În prezent, tarifele standard practicate de operatori sunt de 0,39 euro/minut pentru apeluri efectuate şi de 0,15 euro/minut pentru cele primite, astfel că reducerile se vor situa la 10,3%, respectiv 26,7%.
De asemenea, tariful pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) în roaming rămâne neschimbat, respectiv cel mult 0,11 euro (fără TVA), în timp ce primirea unui SMS este gratuită, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.
Orange, Vodafone şi Cosmote au anunţat deja că vor reduce tarifele.
Noile tarife sunt conforme cu prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului privind roaming-ul în reţelele publice de comunicaţii mobile în interiorul Comunităţii Europene, iar toţi operatorii din România au anunţat deja că le vor respecta, se precizează într-un comunicat al instituţiei.
Aplicarea noilor tarife pentru apeluri se face automat şi în mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming, utilizează planurile tarifare de bază şi nu implică încheierea unui abonament suplimentar sau alte costuri.
"Aceste tarife maximale constituie plafonul pe care furnizorii sunt obligaţi să îl respecte în planul tarifar standard de servicii de roaming pe care îl pun la dispoziţia clienţilor, ei putând în acelaşi timp să ofere şi alte tipuri de planuri tarifare", se precizează în comunicat.
ANCOM recomandă clienţilor operatorilor de telefonie mobilă să analizeze oferta propriului furnizor înainte de a pleca în călătorie, pentru a alege planul tarifar care se potriveşte cel mai bine necesităţilor fiecăruia.
Comisia Europeană se află în proces de revizuire a Regulamentului privind roamingul în reţelele internaţionale, un nou regulament urmând să fie dezbătut în perioada următoare, se mai spune în comunicat.
Serviciul de roaming internaţional oferă utilizatorilor posibilitatea de a-şi folosi terminalul mobil (telefon, laptop etc.) atunci când călătoresc în afara ţării.
Astfel, aceştia pot să sune şi să fie sunaţi, pot trimite sau primi SMS-uri sau folosi servicii de date (apeluri video, e-mail, navigare pe internet), chiar dacă nu sunt în aria de acoperire a reţelei furnizorului la care au abonament sau cartelă.
La intrarea pe teritoriul unui stat membru al UE, utilizatorii vor primi informaţii (de regulă, printr-un SMS) cu privire la tarifele aplicabile, atât pentru serviciul de voce, cât şi pentru serviciile de date.
Utilizarea telefonului în roaming presupune plata atât pentru apelurile efectuate, cât şi pentru cele primite.
Pentru primirea unui apel în roaming este taxat atât cel care iniţiază apelul, cât şi cel care îl primeşte.
Primirea unui mesaj text (SMS) în roaming este gratuită.
Utilizarea în roaming a serviciilor de acces la internet sau transmisiuni de date (cum ar fi servicii de tip e-mail, mobile banking, jocuri on-line, servicii video la cerere (VoD) etc., inclusiv MMS) este tarifată de regulă în funcţie de volumul de date transferat (atât cel descărcat, cât şi cel încărcat).
Furnizorii pun la dispoziţia utilizatorilor finali unul sau mai multe plafoane financiare sau de volum maxime pentru perioade de utilizare specificate, cu condiţia informării acestora în avans cu privire la volumul de date preconizat.
Unul dintre aceste plafoane (plafonul implicit) se situează aproape de valoarea de 50 EUR (fără TVA), fără a o depăşi, pentru cheltuielile de acoperit într-o lună de facturare.
Plafonul implicit se aplică tuturor clienţilor care nu optează pentru un alt plafon, iar furnizorii au obligaţia de a avertiza utilizatorul atunci când a consumat 80% din plafonul agreat.
ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate şi încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură.