Datele preliminare arată că avansul exporturilor şi producţiei industriale a încetinit în trimestrul al doilea, ceea ce va conduce la o creştere economică plasată sub nivelul din primul trimestru, a declarat pentru MEDIAFAX şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks.
"Există anumiţi indicatori care arată o încetinire a creşteii economice în trimestrul doi. Trebuie să vedem, când vom avea datele finale, cât de mult a încetinit creşterea. Ne aşteptăm, totuşi, la o evoluţie pozitivă a PIB", a adăugat oficialul FMI.
Întrebat dacă se aşteaptă ca acest ritm mai scăzut al creşterii economice să se menţină până la finele anului, Franks a precizat că FMI îşi menţine deocamdată prognoza de creştere de 1,5% pentru întregul an, bazându-se şi pe avansul peste aşteptări din primul trimestru.
"Credem că cifrele din primul trimestru au fost mai mari decât ne-am aşteptat, astfel că există spaţiu pentru o evoluţie puţin mai slabă în trimestrele următoare. Nu avem în vedere o modificare a prognozei în acest moment", a arătat Franks.
Economia a crescut în primul trimestru cu 0,7% în termeni ajustaţi comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut şi cu 1,7% în serie brută faţă de primele trei luni din 2010, avans susţinut în principal de industrie, pe fondul unei creşteri semnificative a exporturilor.
Consiliul Director al FMI a aprobat luni seară prima evaluare a noului acord, de tip preventiv, prin care a pus la dispoziţia României o tranşă de 481 milioane de euro.
Potrivit lui Franks, întâlnirea membrilor board-ului a fost una de scurtă durată, aceştia fiind "foarte mulţumiţi" de progresele României în ceea ce priveşte reformele. El a precizat că România a îndeplinit toate ţintele din acord pentru finele lunii martie, respectiv cea legată de deficitul buegtar, arierate, cheltuieli, precum şi nivelul pierderilor companiilor de stat.
"Este pentru prima dată când am putut merge în board fără a solicita o derogare. Ţinta de arierate, care a fost problematică în trecut, a fost îndeplinită de data aceasta", a mai spus oficialul FMI.
România a încheiat în martie un nou acord cu FMI, de tip preventiv, în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Până la finele anului, FMI ar mai putea pune la dispoziţia României încă două tranşe, în valoare de 480 de milioane de euro fiecare.
Acordul cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.