Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 28 iun 2011 - Anul XVI, nr. 150 (4748)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: România,apreciată pentru controlul deficitului; slăbind şurubul, am fi compromis viitorul ţării

Marţi, 28 Iunie 2011 (14:49:52)

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, la o dezbatere privind ordoliberalismul şi economia socială de piaţă, că România este apreciată în UE pentru faptul că a reuşit să menţină sub control deficitul, arătând că, dacă Guvernul ar fi "slăbit şurubul", ar fi compromis viitorul ţării.

"România este apreciată în cadrul UE prin faptul că a reuşit să menţină sub control deficitul bugetar, datoria sub 35% (...). Dacă am fi slăbit şurubul acesta al datoriei, mai eram aplaudaţi ca politicieni o lună - două, dar am fi compromis viitorul ţării şi tot aici am fi ajuns, dar cu greutăţi mai mari. Aşa cum Grecia este în situaţia de a lua măsuri foarte dure pentru a corecta derapajele din anii anteriori", a apreciat Emil Boc.

Boc a mai spus că România este "pe un climat stabil", a ieşit din recesiune şi este pe creştere economică şi acest lucru este dovada faptului că împrumutul internaţional contractat a protejat România de derapaje majore.

El a adăugat că acordul cu FMI, CE şi BM a permis României păstrarea unui curs euro-leu stabil, întrebând retoric unde s-ar fi ajuns fără acest acord şi cu o dublare a cursului.

Premierul Emil Boc a criticat modelul de dezvoltare centrat pe stat şi pe dependenţa cetăţenilor faţă de stat, adăugând că acesta a fost promovat de Ion Iliescu şi de PSD şi că aceasta a fost politica în ultimii 20 de ani, iar criza economică din 2009 a arătat eşecul unei asemnea mod de a face politică.

"În ultimii 20 de ani, din nefericire, România a promovat modelul de dezvoltare cetrat pe stat şi pe cetăţenii dependenţi de stat, acesta fiind în esenţă modelul promovat de Ion Iliescu şi de PSD. Modelul ales după 1990 a fost acela de a fundamenta o dezvoltare centrată pe stat, iar politicienii îşi susţineau programele electorale pe promisiuni sociale, de multe ori fără acoperire şi care îngreunau statul", a spus Boc.

El a mai arătat că, în loc ca resursele să fie orientate către investiţii şi locuri de muncă, acestea au mers către pomeni electorale şi deficit bugetar, iar acest lucru a obligat actualul Guvern să se orienteze pe restrângerea cheltuielilor publice, unerori prin măsuri dureroase. Boc a spus că este greu de explicat oamenilor aceste măsuri şi ca aceştia să înţeleagă că au salvat ţara de la colaps.

Potrivit lui Emil Boc, social-democraţii merg pe ideea că trebuie împărţit tot ce există, dar necazul este că se ajunge să se împartă sărăcia. "Înainte de a împărţi tortul în felii, trebuie ca cineva să plătească tortul", a explicat primul ministru, adăugând că "a împărţi feliile de tort înseamnă o politică care nu corespunde realităţii".

El a mai spus că această criză pe care ţara noastră a traversat-o este consecinţa "intervenţionismului etatist", iar ieşirea din criză se face prin "neutralizarea centrilor nervoşi ai intervenţionalismului etatist".

Primul ministru a vorbit despre descentralizare, din perspectiva ordoliberalismului, despre restructurarea companiilor de stat, despre importanţa clasei de mijloc, dar şi despre "micile aşezări urbane din mediul rural".

"Fără clasa de mijloc suntem vulnerabili. O democraţie nu poate fi stabilă fără existenţa acestei clase de mijoc. România are nevoie de o clasă de mijloc, mai ales acum, în micile aşezări urbane din mediul rural, unde nu există, în acest moment, potenţial de dezvoltare. Consolidarea clasei de mijloc este obiectivul fundamental al activităţii PDL şi al Guvernului", a precizat Emil Boc.

Primul ministru a făcut aceste afirmaţii la dezbaterea "Ordoliberalismul şi economia socială de piaţă - un proiect de reformă a societăţii româneşti", organizată de grupul de lucru "Ordoliberalism şi economie socială de piaţă în România", Institutul de Studii Populare şi Fundaţia Konrad Adenauer, unde a fost lansată schiţa unui proiect de reformă a societăţii româneşti. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: România,apreciată pentru controlul deficitului; slăbind şurubul, am fi compromis viitorul ţării.
 Vizualizări articol: 535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: România,apreciată pentru controlul deficitului; slăbind şurubul, am fi compromis viitorul ţării0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei