Conducerea Camerei a decis, luni, ca proiectul de revizuire a Constituţiei să fie discutat începând cu 1 septembrie de Comisia juridică a Camerei, termenul de adoptare fiind de 60 de zile, a anunţat vicepreşedintele Camerei Ioan Oltean.
Oltean a precizat că actul normativ trebuie să urmeze procedura obişnuită de dezbatere. "S-a luat în calcul un termen de 60 de zile pentru un proiect complex, termenul începe să curgă de la 1 septembrie, urmând ca în această perioadă Comisia juridică să întocmească raportul. Dacă Comisia juridică va solicita să lucreze în perioada de vară, Biroul Permanent va analiza această situaţie", a precizat Oltean.
Secretarul Camerei Niculae Mircovici a declarat că, în şedinţa Biroului Permanent, vicepreşedintele Camerei Adrian Năstase a făcut o sesizare privind Comisia comună de revizuire a Constituţiei, arătând că, potrivit articolului150 din Constituţie, proiectul de revizuire a Constituţiei este înaintat de Guvern şi trebuie să meargă pe "mecanismul normal".
Mircovici a precizat că, astfel, Camera deputaţilor este prima sesizată cu acest proiect de lege şi Comisia juridică a Camerei va lucra începând din 1 septembrie cu un termen de 60 de zile, hotărârile urmând să fie luate cu votul a două treimi, iar cvorumul de lucru este tot de două treimi.
Secretarul Camerei a menţionat că, apoi, proiectul va merge în dezbaterea Senatului pe aceeaşi procedură, hotărârile urmând să fie luate tot cu votul a două treimi. Dacă există diferenţe între Cameră şi Senat la acest proiect, urmează să se constituie o comisie de mediere, iar plenul reunit al Parlamentului va lua o decizie cu votul a trei pătrimi, a explicat Mircovici.
Preşedintele Comisiei comune de revizuire a Constituţiei, Daniel Buda, solicitase logistică pentru această Comisie care ar lucra în vacanţa de vară la proiectul revizuirii Constituţiei, dar Biroul Permanent a considerat că această cerere nu are obiect din moment ce Comisia juridică va lucra la proiect.
Viceliderul grupului PNL Eugen Nicolăescu a afirmat că această Comisie comună nu a făcut nimic de la constituirea ei şi nu se justifică cererea pentru logistică.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, declara, joi, pentru MEDIAFAX, că proiectul de revizuire a Constituţiei va fi transmis Comisiei de revizuire, după care liderii grupurilor parlamentare vor decide procedura prin care proiectul va fi analizat, în fiecare Cameră sau în comun.
Anastase a precizat că, după ce Parlamentul a primit proiectul de revizuire a Constituţiei, acesta este trimis secretariatului general şi apoi transmis Comisiei de revizuire a Constituţiei care a fost înfiinţată în urmă cu un an şi care îl are ca preşedinte pe Daniel Buda (PDL).
Conform articolului 151 din legea fundamentală, proiectul de revizuire a Constituţiei trebuie adoptat de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.
"Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire", mai prevede Constituţia în vigoare.
Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii de revizuire a Constituţiei îl are preşedinte pe deputatul PDL Daniel Buda, vicepreşedinţi sunt Călin Popescu Tăriceanu (PNL) şi Dan Şova (PSD), iar secretari - Varujan Pambuccian (minorităţi) şi Varga Attila (UDMR).
Membrii comisiei sunt: Florin Iordache (PSD), Cornel Ştirbeţ (PDL), Marton Arpad (UDMR), Ciprian Dobre (PNL), Iustin Cionca-Arghir (PDL), Toni Greblă (PSD), Victor Ponta (PSD), Liviu Câmpanu (UNPR), Ion Ruşeţ (PDL), Eugen Nicolicea (UNPR), Ioan Chelaru (PSD), Aura Vasile (PSD), Valeriu Zgonea (PSD), Daniel Humelnicu (PDL), Sever Voinescu (PDL), Bogdan Ciucă (PC), Gabriel Andronache (PDL), Tudor Chiuariu (PNL), Teodor Meleşcanu (PNL), Iulian Urban (PDL).
În total, din comisie fac parte 25 de parlamentari. Dintre aceştia, 13 sunt din coliaţia de guvernare, respectiv membri ai PDL, UDMR sau UNPR, iar 12 sunt de la opoziţie, adică membri ai PNL, PSD sau PC.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului, săptămâna trecută, proiectul de revizuire a Constituţiei.