Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, susţine că anunţul privind amânarea reorganizării oferă oportunitatea elaborării unei legi bune în domeniu, el precizând că reia, în acest context, o solicitare adresată preşedintelui pentru constituirea unei Comisii prezidenţiale în legătură cu acest subiect.
"Amânarea reorganizării administrativ-teritoriale înseamnă că avem oportunitatea să facem o lege cu cap. Decizia coaliţiei de guvernământ de a amâna reorganizarea administrativ-teritorială a României oferă oportunitatea elaborării unei legi bune, care să vină în întâmpinarea nevoilor reale ale oamenilor şi care să ne permită să reorganizăm România nu după criterii arbitrare, ci după criteriul eficienţei. Acest nou model de organizare trebuie să permită dezvoltarea României şi a societăţii româneşti", susţine Geoană într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.
El aminteşte că la nivelul Senatului a realizat deja o Comisie parlamentară care să analizeze subiectul reorganizării administrativ-teritoriale, care reuneşte membrii tuturor formaţiunilor politice. "Doresc, în continuare, să reiau solicitarea adresată Preşedintelui României de a înfiinţa o comisie similară la Palatul Cotroceni, care să permită audierea reprezentanţilor administraţiei locale, a mediului economic şi a societăţii civile. Am luat act de anunţul făcut de liderii coalţiei, potrivit cărora, o astfel de comisie va funcţiona la nivelul coaliţiei, în paralel cu comisia interministerială. Deşi salutară, această comisie nu este suficientă, pentru că ea este eminamente politică şi are mai curând scopul de a elimina tensiunile interne din coaliţie. Trebuie să înţelegem cu toţii, fie că suntem în Opoziţie sau la Putere, că reorganizarea administrativ-teritorială nu este a coaliţiei de guvernământ, ci a României", susţine Geoană.
Preşedintele Senatului afirmă că în ceea ce priveşte continuarea procesului de deconcentrare, cel mai important lucru este ca acest proces să se desfăşoare având în minte obiectivul eficientizării deciziei şi al cheltuirii raţionale şi cu folos a banului public.
"Nu avem nevoie în acest moment să împovărăm şi mai mult contribuabilul şi cu siguranţă nu avem nevoie să aruncăm bani pe fereastră pe tot felul de încercări de a remodela funcţionarea României. În altă ordine de idei, acum că subiectul reorganizării teritoriale nu mai este atât de presant, nu pot să nu întreb cine a avut interesul să incite spritele, să ridice un subiect cu potenţial de tensionare a relaţiilor interetnice şi să testeze rezistenţa coaliţiei şi a populaţiei? Cred că astfel de agende politice paralele sunt nu doar nepotrivite, dar periculoase, iar cei care le promovează trebuie sancţionaţi cel puţin din punct de vedere politic. De asemenea, consider că este momentul ca guvernanţii să se orienteze către găsirea unor soluţii care să permită reluarea sustenabilă a creşterii economice şi îmbunătăţirea nivelului de trai pentru fiecare român. Într-un context economic european şi mondial foarte complicat, obligaţia autorităţilor române este să se asigure că ţara nu va rămâne şi mai mult în urmă. Cred că este cazul ca şi guvernanţii să împărtăşească preocuparea partenerilor europeni legată de stabilizarea fiscală şi relansarea economiei reale", scrie Geoană.
UDMR a respins, luni, în şedinţa coaliţiei, toate propunerile PDL privind reorganizarea teritorială, astfel că s-a decis amânarea acestui proces, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase a declarat, luni, că o comisie a reprezentanţilor coaliţiei urmează să analizeze până în toamnă subiectul regionalizării, în paralel urmând să aibă loc acţiunea guvernamentală de descentralizare.
Preşedintele Senatului i-a cerut şefului statului, vineri, retragerea proiectului de revizuire a Constituţiei şi lansarea unui Forum Constituţional, precum şi realizarea unei propuneri "legitime" de reformă administrativă, la care să lucreze o comisie prezidenţială, în paralel cu cea din Senat.
(28 iun 2011, 10:48:29