Activitatea ghişeelor din administraţiile financiare şi direcţiile generale ale finanţelor publice care lucrează cu publicul va fi oprită în perioada 30 iunie - 5 iulie, din cauza procesului de reorganizare şi modernizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF),a anunţat luni instituţia.
"Agenţia Naţională de Administrare Fiscală trece în această perioadă printr-un amplu proces de reorganizare şi modernizare. Acesta presupune şi rearondarea contribuabililor începând cu data de 1 iulie la noile administraţii fiscale competente, precum şi transferul, în condiţii procedurale normale, a tuturor informaţiilor necesare pentru deschiderea activităţii administraţiilor financiare operative la noile locaţii", se arată într-un comunicat al ANAF.
În perioada menţionată, la administraţiile financiare din toată ţara vor funcţiona doar centrele de asistenţă telefonică a contribuabilului, iar pe portalul www.anaf.ro rămân active doar paginile de informare a contribuabililor.
Totodată, trezoreriile din toate administraţiile financiare vor lucra program normal în ziua de 30 iunie, continuând cu toate operaţiunile de închidere a lunii, urmând ca în data de 4 iulie să se deschidă numai trezoreriile rămase dupa reorganizare, care vor opera pentru toţi contribuabilii rearondaţi.
La începutul lunii iunie Guvernul a decis reorganizarea ANAF prin desfiinţarea unor direcţii regionale, disponibilizări şi relocări de personal.
Astfel, un număr total de 4.927 posturi din ANAF vor fi desfiinţate, dintre care 1.200 ocupate. Alte locuri au fost desfiinţate la Autoritatea Naţională a Vămilor (1.427 posturi, dintre care 600 ocupate) şi Garda Financiară (713 posturi, dintre care 300 ocupate).
Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat luni pentru MEDIAFAX că 1.063 de angajaţi ai Gărzii Financiare au primit luni preaviz şi vor fi examinaţi, iar în urma testărilor vor pleca din instituţie cel puţin 291 de salariaţi, reprezentând 21% din total.
Potrivit preşedintelui ANAF, în perioada următoare vor fi efectuate testări, urmate de disponibilizări, la Autoritatea Naţională a Vămilor, precum şi la structurile teritoriale ale finanţele publice.
Blejnar a anunţat la mijlocul lunii iunie că ANAF va disponibiliza în total 2.000 de angajaţi în cadrul procesului de reorganizare, din care 1.200 vor pleca până la jumătatea lunii august.
Restructurarea Fiscului este una dintre condiţiile pe care autorităţile române trebuia să le îndeplinească până la prima evaluare a acordului cu FMI, care intră luni, 27 iunie, în board-ul instituţiei financiare internaţionale.