Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, duminică, că decizia UDMR de a se opune reorganizării teritoriale a fost una corectă şi raţională, aceasta fiind totodată conformă interesului alegătorilor maghiari, dar şi marii majorităţi a cetăţenilor români.
"Cred că UDMR a luat o decizie corectă, raţională, conformă cu interesul şi al alegătorilor lor şi cu al marii majoriţi a cetăţenilor României. Salut această decizie şi cred că, luând această decizie, UDMR a marcat un moment foarte favorabil, foarte pozitiv, într-un subiect foarte critic pentru întreaga Românie", a spus Antonescu.
El şi-a exprimat speranţa ca UDMR să rămână consecventă în această decizie şi a apreciat că argumentele aduse de Uniune sunt, în mare marte, dincolo de nuanţa politică, similare celor aduse de opoziţie.
"Sper să rămână consecvenţi pe argumentele pe care le-au adus şi care, de altfel, dincolo de nunaţele politice, erau aproape aceleaşi cu argumentele pe care le-am adus şi noi: că aşa ceva nu se face fără pregătire, fără studiu, fără consultarea populaţiei şi că pe acest subiect şi noi şi UDMR avem în linii mari aceaşi viziune: păstraRea nivelului administrativ cu judeţele actuale şi cosntruirea într-un viitor apropiat a etajelor de dezvoltare prin delegarea la nivel regional a unor atribuţii actuale ale guvernului central şi nu ridicarea de lângă cetăţean sau din zona de proximitatea a lui - care a e administrarea judeţeană - spre una regională", a mai declarat preşedintele PNL.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la finalul şedinţei CRU a UDMR, că Uniunea susţine amânarea reformei administrative pentru toamna acestui an sau începutul lui 2012 şi a exprimat dezacordul UDMR pentru transformarea actualelor regiuni de dezvoltare în judeţe.
"Decizia noastră sau poziţia noastră referitoare la ultimele propuneri privind reforma administrativă şi aşa-zisa regionalizare: noi, după consultările cu organizaţiile teritoriale, am ajuns la concluzia că nu putem susţine varianta transformării celor opt regiuni de dezvoltare în opt judeţe, nici varianta «opt plus doi». Avem noi o iniţiativă mai veche şi suntem convinşi că această iniţiativă, privind transformarea regiunilor de dezvoltare, o vom putea discuta peste câteva săptămâni, poate la toamnă, poate la începutul anului viitor", a afirmat preşedintele UDMR, citat de corespondentul MEDIAFAX.
De asemenea, Kelemen a precizat că UDMR respinge şi varianta "opt plus doi" de reorganizare administrativă.
Preşedintele UDMR a spus că Uniunea este pentru reforma administraţiei publice locale, dar în cadrul actual al celor 41 de judeţe.
"Trebuie să păstrăm organizarea regiunilor pe un făgaş economic şi trebuie să amânăm reorganizarea administrativă dacă dorim să salvăm coaliţia", a afirmat liderul UDMR în discursul de final al şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali.