Omorul, omorul calificat şi omorul deosebit de grav ar putea să devină infracţiuni imprescriptibile, senatorii adoptând, miercuri, o iniţiativă care propune aceste modificări legislative.
Propunerea legislativă pentru modificarea Codului penal a fost adoptată, cu amendamentele propuse de Comisia juridică, cu 108 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere.
Astfel, ar putea fi declarate imprescriptibile infracţiunile împotriva păcii şi omenirii, infracţiunile de omor, omor calificat şi omor deosebit de grav, comise în forma consumată, precum şi infracţiunile prevăzute de Codul penal sau de legi speciale, dacă legea prevede pentru ele detenţia pe viaţă sau pedeapsa cu închisoare de 20 de ani sau mai mare.
Senatorii au stabilit, de asemenea, imprescriptibilitatea răspunderii penale şi a executării pedepselor principale menţionate.
În varianta adoptată de Senat, nu vor fi imprescriptibile infracţiunile de pruncucidere, uciderea la cererea victimei, omorul din culpă sau săvârşit cu praeterintenţie (intenţie depăşită).
În prezent, termenul de prescripţie pentru infracţiunile de omor este maximum 22,5 de ani, acesta variind în funcţie de gravitatea faptei.
Iniţiativa legislativă îi are ca iniţiatori pe deputaţii PDL Roberta Anastase, Sever Voinescu, Zanfir Iorguş, Marius Spînu, Maria Stavrositu, deputatul PSD Mădălin Voicu şi deputatul Ovidiu Ganţ (FDGR).
Proiectul urmează să fie dezbătut de Camera Deputaților, care este decizională.
În cadrul dezbaterilor, preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Greblă, a menţionat că prin adoptarea acestei iniţiative legislative se doreşte să se dea un semnal că societatea vrea să sancţioneze ferm astfel de fapte foarte grave.
"Mesajul a fost acela de a trage un semnal de alarmă celor dispuşi să facă astfel de fapte, că societatea este deosebit de atentă şi de vigilentă în a sancţiona astfel de comportamente atipice", a arătat senatorul social-democrat.