Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputaţilor a dezbătut, marţi, Statutul minorităţilor, ajungând până la articolul 28, dar amânând decizia în cazul mai multor articole controversate, referitoare la înfiinţarea instituţiilor de drept al minorităţilor.
Preşedintele Comisiei, Nicolae Păun, a precizat, după şedinţa care s-a ţinut în absenţa presei, că discuţiile au ajuns la articolul 28, dar că au fost amânate mai multe prevederi.
Secretarul Comisiei Sergiu Andon (PC) a afirmat, la rândul său, că s-a amânat discutarea tuturor articolelor care se refereau la "spinoasa problemă a existenţei instituţiilor de drept ale minorităţilor" şi s-a lăsat decizia la nivelul coaliţiei guvernamentale.
Andon a spus că membrii Comisiei au fost informaţi de faptul că articolul 14, referitoare la limitele administrativ-teritoriale, va fi rediscutat în Comisie.
Sergiu Andon a mai spus că este nemulţumit de faptul că s-a adoptat o prevedere care prin care se acordă un tratament diferenţiat presei din Harghita şi Covasna. El a explicat că s-a decis finanţarea unor ziare pentru minorităţile naţionale, dar nu şi pentru ziarele populaţiei româneşti din zona minorităţilor. El a adăugat că s-au prevăzut şi facilităţi pentru înfiinţarea posturilor de televiziune în limba minorităţilor naţionale.
În şedinţa anterioară, de săptămâna trecută, Comisia a modificat, la propunerea PDL, articolul 14 astfel încât statul să poată modifica limitele administrativ-teritoriale fără a afecta drepturile minorităţilor. UDMR a fost nemulţumit deoarece susţinea forma iniţială a articolului, care prevedea că statul nu poate modifica limitele administrativ-teritoriale dacă schimbă ponderea minorităţilor din acea zonă, iar discuţiile au fost blocate.
Reprezentanţi ai PDL, UDMR şi minorităţi s-au întâlnit, luni după-amiază, în biroul liderului grupului PDL Mircea Toader, să negocieze "punct cu punct" statutul minorităţilor naţionale, dar nu au reuşit să ajungă la o concluzie asupra a trei puncte.