Avertizarea către consumatori de a evita, în cazul E.coli, consumul de castraveţi, roşii şi salată a fost înlocuită cu recomandarea de a evita consumul, în stare crudă, de germeni ai unor plante, care se folosesc pentru prepararea anumitor salate, informează, marţi, ANSVSA.
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) precizează că cele mai recente informaţii privind epidemia produsă de E.coli în Germania arată că, până în 15 iunie, erau înregistrate 3.351 de cazuri de îmbolnăviri, dintre care 37 au avut ca final decesul persoanelor infectate, iar avertizarea către consumatori de a evita consumul de castraveţi, roşii si salată a fost înlocuită cu recomandarea de a evita consumul, în stare crudă, de germeni ai unor plante, care se folosesc pentru prepararea anumitor salate.
Potrivit sursei citate, noile recomandări au venit din partea Biroului Federal pentru Protecţia Consumatorilor şi Siguranţa Alimentelor, Institutul Robert Koch şi Institutul Federal pentru Evalurea Riscului din Germania, în urma rezultatelor unei anchete epidemiologide realizate de către autoritatea competentă din Saxonia.
"Datele colectate au arătat o pondere mai mare a cazurilor de îmbolnăvire în situaţiile în care s-au consumat germeni de plante în stare crudă, ca atare, sau în combinaţie cu alte legume, în salate. Raportările arată şi o descreştere a apariţiei de noi cazuri, situaţie îmbucurătoare, a cărei cauzalitate poate avea două explicaţii: reducerea sau absenţa consumului de castraveţi, roşii, salată şi germeni de plante sau reducerea sursei de infecţie", se arată în comunicat.
Institutul Federal pentru Evalurea Riscului din Germania va colabora în continuare cu autorităţile competente pentru siguranţa alimentelor, de la nivel regional sau federal.
Un grup de lucru format din experţi ai autorităţilor menţionate şi reprezentanţi ai landurilor Bavaria, Hamburg, Hesse, Saxonia de jos şi Mecklenburg-Western Pomerania coroborează datele obţinute în urma anchetei epidemiologice cu informaţiile referitoare la trasabilitatea alimentelor investigate, scopul acestui demers fiind de a identifica noi date şi eventualele conexiuni între focarele de boală apărute în diferite regiuni pentru a actualiza şi a eficientiza strategia care să conducă la eradicarea acestei epidemii.
Grupul de lucru este sprijinit de specialişti ai Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) şi ai Comisiei Europene.