Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, îl acuză pe ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, că minte când afirmă că în judeţul Vrancea nu s-a cheltuit nici un leu pentru administrarea spitalelor, motiv pentru care îi cere acestuia demisia.
Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, solicită demisia ministrului Cseke Attila după ce acesta a minţit, joi, în legătură cu faptul că în judeţul Vrancea nu s-a cheltuit nici un leu pentru administrarea spitalelor.
"Ministrul Cseke Attila a făcut referiri la judeţul Vrancea pregătind, astfel, strategia de justificare a insucceselor pe care Ministerul Sănătăţii le-a înregistrat în procesul de aşa zisă «descentralizare», în fapt o crimă comisă la adresa sistemului sanitar şi la adresa cetăţenilor acestei ţări care au plătit, chiar cu viaţa, în numele reformei din sănătate. Dorim să amintim faptul că preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea a mai solicitat şi pe data de 17 septembrie 2010 demisia ministrului UDMR al sănătăţii considerând, la acea dată, că «demisia este cea mai bună modalitate prin care ministrul Cseke Attila poate recunoaşte că a greşit atunci când a făcut descentralizarea din sănătate»", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
În comunicat se precizează că, "din nefericire", Cseke Attila s-a încăpăţânat să se ţină de scaunul din fruntea ministerului nenorocind sistemul sanitar, măsură ce a dus, în primă instanţă, la decesul unor români care aveau nevoie de asistenţă medicală de urgenţă şi care au găsit lacătul pe spitalele închise din ordinul ministrului.
"Revenind la declaraţiile de joi ale ministrului sănătăţii, preşedintele Marian Oprişan îi atrage atenţia domnului jurist Cseke Attila că este într-o gravă eroare atunci când acuză autorităţile judeţene că nu au făcut investiţii în spitale dintr-un motiv foarte simplu: Spitalul de Urgenţă «Sfântul Pantelimon» Focşani nu se află în administrarea Consiliului Judeţean Vrancea, ci în administrarea ministerului.
De asemenea, dorim să mai precizăm faptul că, în primăvara anului 2010, Consiliul Judeţean Vrancea a votat preluarea în administrarea sa a Spitalului Judeţean de Urgenţă «Sfântul Pantelimon” Focşani, a Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni şi a Spitalului Comunal Vidra cu următoarele condiţii: Ministerul Sănătăţii să facă plata la zi a tuturor datoriilor spitalelor, să asigure sumele de funcţionare împreună cu Casa de Asigurări de Sănătate şi să demareze programe de reabilitare şi modernizare a spitalelor! În acest sens s-a întocmit şi un Protocol de Predare-Preluare pe care Direcţia de Sănătate Publică Vrancea a refuzat să îl semneze, în numele Ministerului Sănătăţii", se arată în comunicat.
Sursa menţionată precizează că Spitalul de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" a rămas în administrarea Ministerului Sănătăţii, iar acum, la aproximativ un an de zile distanţă, ministrul Cseke Attila acuză autorităţile judeţene din Vrancea că "nu au cheltuit nici un ban pentru administrarea spitalelor".
"Se impune o întrebare simplă: cum poţi cheltui bani cu administrarea unui obiectiv care nu este în proprietatea ta? Răspunsul pe care ar fi trebuit să îl cunoască şi Cseke Attila este unul singur: aşa ceva nu este posibil! Din păcate, formulând astfel de acuzaţii la adresa administraţiei judeţene, ministrul sănătăţii a demonstrat fie că nu cunoaşte procedurile elementare legate de finanţarea unei instituţii, fie că este dezinformat. În aceste condiţii, Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, domnul Marian Oprişan, rămâne la convingerea că cea mai bună modalitate prin care ministrul Cseke Attila poate recunoaşte că a greşit, şi de această dată, în ceea ce priveşte administraţia judeţeană Vrancea, este demisia", se mai arată în comunicat.
Oprişan susţine că, din nefericire pentru cetăţenii României, "Cseke Attila se va încăpăţâna să rămână ministru şi după această nouă gafă şi va distruge şi mai mult sistemul sanitar din acestă ţară, fără a fi tras la răspundere în nici un fel".
"Poate că dacă ar fi un adevărat bărbat politic, raţional şi cu bună credinţă, Cseke Attila ar putea măcar să nu mai găsească explicaţii mincinoase ale căror unică menire este aceea de a justifica neîmplinirile sale ca manager şi, de ce nu, decesul a atâtor şi atâtor oameni care au murit cu zile doar pentru că au avut ghinionul să fie contemporani cu ”reforma” stimabilului jurist din fruntea Ministerului Sănătăţii şi a Guvernului maghiaro- pedelist, în ansamblu", se mai arată în comunicat.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, joi, la conferinţa "Reforma sănătăţii la analiză", organizată de agenţia MEDIAFAX şi Eureko, că în judeţele Olt şi Vrancea autorităţile locale nu au alocat niciun leu pentru spitale, precizând că săptămâna viitoare va prezenta un raport pe această temă.