Reprezentanţii medicilor de familie precizează că nu s-a pus problema semnării noilor contracte, ci a disponibilităţii de a facilita procesul de contractare după ce vor încheia protestul, în sensul de a depune dosarele fără cererea de contractare sau cu cererea nesemnată, pentru a evita aglomeraţia.
"În niciun caz nu s-a pus problema semnării contractelor. S-a pus problema să ne manifestăm disponibilitatea de a facilita procesul de contractare după încheierea protestului, în sensul de a depune dosarele fără cererea de contractare sau cu cererea nesemnată, pentru a evita aglomeraţia de la casele de asigurări", se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, agenţiei MEDIAFAX de Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, semnat de preşedinţii celor două organizaţii profesionale, Rodica Tănăsescu şi Doina Mihăilă.
Potrivit acestora, nu se pune problema ca medicii de familie să renunţe la un protest care durează de zile întregi fără nicio rezolvare.
"Medicii de familie nu renunţă la protest şi nu vor semna actele adiţionale la noul contract cadru pe 2011-2012. Toate solicitările anunţate după întâlnirea cu Ministrul Sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) rămân valabile. Începând de astăzi, 9 iunie, ne-am manifestat disponibilitatea de a recomanda colegilor să depună doar mapele de contractare. Acest lucru nu înseamnă că vom semna actele adiţionale sau contractele. Mapele conţin doar actele necesare contractării serviciilor şi prin depunerea lor ne aratăm disponibilitatea soluţionării conflictului, însă nu renunţăm la protest. Reiterăm cele afirmate ieri, că începând de săptămâna viitoare, marţi 14 iunie, toate serviciile oferite pacienţilor în cabinetele medicilor de familie vor fi taxate", susţin cele două organizaţii profesionale.
Reprezentanţii medicilor de familie anunţau, miercuri, la finalul discuţiilor cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, că nu vor semna noul contract-cadru, iar de marţi vor percepe taxe pentru consultaţii.
În cadrul discuţiilor, reprezentanţii medicilor de familie au cerut 200 de milioane de lei pentru întreţinerea cabinetelor, în timp ce cei ai Ministerului Sănătăţii şi CNAS au spus că această cheltuială nu poate fi susţinută. La finalul discuţiilor, reprezentanţii medicilor de familie anunţau că nu pot fi de acord cu noile condiţii, astfel că nu vor semna contractul pe 2011.
În replică, ministrul Cseke Attila a susţinut că prioritar este pacientul.
Preşedintele Societăţii Naţionale a Medicinei de Familie/Medicină Generală (SNMF/MG), Rodica Tănăsescu, declara înaintea negocierilor că medicii de familie vor încearca să asigure funcţionarea cabinetelor până în 14 iunie, în speranţa că până atunci vor fi rezolvate problemele, astfel încât să nu fie obligaţi să îi pună pe pacienţi să plătească pentru consultaţii.
Din 1 iunie, medicii de familie nu au mai putut să prescrie pentru pacienţi reţete compensate şi bilete de trimitere către specialişti, în condiţiile în care aceştia nu au semnat noul contract-cadru, iar cel din 2010 a expirat.
Preşedintele CNAS a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, după discuţiile de la Ministerul Sănătăţii, că 35% dintre medicii de familie din România au semnat contractele de servicii cu casele de asigurări de care aparţin, ponderea semnatarilor în Capitală fiind de 40%.
Potrivit preşedintelui CNAS, medicii de famile cer foarte mulţi bani pe care sistemul nu îi are acum. El preciza că 100 de milioane de lei le-au fost daţi prin normele la contractul cadru, iar miercuri aceştia au cerut încă 200 de milioane lei.
Reprezentanţii medicilor de familie au precizat că depunerea dosarelor nu presupune acordul implicit de semnare a contractelor în forma actuală, ci doar disponibilitatea de contractare cât mai rapidă după soluţionarea conflictului.
Aceştia au arătat că la întâlnirea de la Ministerul Sănătăţii au fost abordate cele mai importante probleme din cauza cărora medicii refuză să semneze contractele individuale, în baza normelor actuale la Contractul-Cadru.
"Am solicitat crearea unei strategii care să sprijine asistenţa medicală de ambulator (asistența medicală primară, ambulatoriul de specialitate, îngrijiri paliative, laboratoare etc), deoarece aceasta este recunoscută în toate ţările ca fiind mai ieftină şi mai eficientă, baza oricărui sistem de sănătate. Ne reafirmăm poziţia de a fi de aceeaşi parte a baricadei cu pacienţii noştri şi cu colegii din celelalte asociaţii ale Alianţei pentru Sănătate din România", se arată într-un comunicat comun transmis, miercuri, de cele două organizaţii profesionale.
De asemenea, s-au discutat atât probleme tehnice care afectează drepturile pacienţilor, imposibilitatea de a edita cardurile în timpul consultaţiilor, dar şi problemele grave legate de subfinanţarea cabinetelor şi care pun în primejdie capacitatea asistenţei primare de a-şi susţine în continuare cabinetele.
Medicii de familie au mai solicitat preşedintelui CNAS "să retragă acuzaţiile nefondate şi calomnioase la adresa medicilor de familie şi să creeze un parteneriat firesc şi civilizat cu medicii".
"Solicităm caselor județene să respecte legea și să înceteze presiunile asupra medicilor cu privire la depunerea dosarelor și contractarea pentru 2011. Reamintim că în conformitate cu art. 4 din Contractul-Cadru, casele de asigurări au obligația de a anunța prin toate mijloacele începerea perioadei de contractare cu minimum 5 zile lucrătoare înainte. Abia după această perioadă poate începe primirea dosarelor, într-un număr de zile suficient pentru a nu crea cozi inacceptabile. Depunerea dosarelor nu presupune acordul implicit de semnare a contractelor în forma actuală, ci doar disponibilitatea de contractare cât mai rapidă după soluționarea conflictului", potrivit celor două organizaţii profesionale.
SNMF şi FNPMF au precizat că aşteaptă soluționarea cât mai urgentă a acestor probleme, "cu atât mai mult cu cât Ministerul Sănătății și-a arătat disponibilitatea de a încerca rezolvarea lor".