Reforma în sănătate ar trebui să însemne un echilibru între stat şi beneficiarii sistemului, lucru nerealizat, ceea ce înseamnă că ori nu a început, ori a eşuat, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, la conferinţa "Reforma sănătăţii la analiză".
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a spus că, în viziunea sa, reforma în sănătate ar trebui să fie procesul care să stabilească echilibru între stat şi beneficiarii sistemului de sănătate.
"Acest lucru nu s-a făcut, nemulţumirile pacienţilor au crescut, nemulţumirile medicilor au crescut şi avem plecări din ţară a mii de medici, de unde rezultă că reforma ori nu a început, ori a eşuat. Echilibrul de care spuneam nu a fost atins niciodată. Domeniul sănătăţii este un domeniu în care schimbările miniştrilor s-au făcut mai repede decât opririle trenurilor în gară", a apreciat Lucian Duţă, la conferinţa cu tema "Reforma sănătăţii la analiză", organizată de agenţia Mediafax şi Eureko.
El a adăugat că în lipsa unei standardizări a actului medical, rezultatul nu poate fi altul decât cel de azi.
"O reformare a sistemului sanitar nu a fost făcută niciodată. Nici în acest moment nu există o strategie de reformă", a mai spus preşedintele CNAS.
El a precizat că în procesul de standardizare a actului medical, cea mai mare opoziţie va veni din interiorul sistemului, respectiv de la personalul medical.
"Nestandardizarea nu va da nicio şansă sănătăţii să se reformeze. Nu am spus acest lucru ca o critică la nivelul corpului de profesionişti. Dacă vrem reformă, corpul de profesionişti trebuie să înţeleagă acest lucru", a spus Duţă.
Măsurile de reformare a sistemului de sănătate şi consecinţele introducerii coplăţii sunt analizate de reprezentanţi ai autorităţilor publice şi jucători privaţi din domeniul serviciilor medicale şi al asigurărilor la conferinţa "Reforma sănătăţii la analiză", organizată de agenţia Mediafax şi Eureko.