Producţia de grâu a României va creşte cu 12% în acest an, la 6,4 milioane de tone, datorită irigării mai bune a terenurilor, care va spori randamentele şi va compensa reducerea suprafeţelor cultivate, potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii, citate de Reuters.
Creşterea producţiei se va înscrie în tendinţa pozitivă generală din Europa Centrală şi de Est, unde recoltele de cereale vor fi bune datorită vremii favorabile, care a compensat în mare parte întârzierea însămânţărilor de iarnă.
Ploile şi însămânţările de primăvară mai ample au contribuit la această tendinţă pozitivă, astfel încât Ucraina, producător major de cereale în regiune, anticipează să recolteze 48 de milioane de tone de cereale în acest an, comparativ cu 39,2 milioane de tone în 2010.
Mikola Bezugli, secretar de stat în Ministerul ucrainean al Agriculturii, a declarat că producţia de grâu din acest an va fi de minim 20 de milioane de tone, iar punctul său de vedere este susţinut şi de analişti.
Bulgaria se aşteaptă la o producţie de grâu de circa patru milioane de tone, la fel cu cea de anul trecut, în pofida reducerii suprafeţelor însămânţate, estimează autorităţile.
Recoltele bune vor exercita presiuni de scădere a preţurilor grâului în Europa, deja în scădere în urma ploilor din Europa Occidentală de la sfârşitul săptămânii trecute, şi a concurenţei crescute, odată cu revenirea Rusiei pe piaţa internaţională.
Polonia, unul dintre cei mai mari producători de cereale din Uniunea Europeană, a suplimentat însămânţările de primăvară, pentru a compensa culturile de iarnă mai mici, şi anticipează ca recolta de cereale să atingă nivelul de anul trecut, de 27,3 milioane tone.
În Cehia, agricultorii se aştepată la o producţie de 4,26 milioane tone de grâu şi 1,65 milioane tone de orz, iar Slovacia anticipează recolte mai bune, în lipsa inundaţiilor din 2010.
Ungaria face excepţie, prognozând scăderea producţiei de grâu de la 3,75 milioane tone la 3,6 milioane tone, după ce inundaţiile au distrus culturile de pe 53.000 de hectare.
Agenţia pentru alimente a Naţiunilor Unite, FAO, anticipează că producţia mondială de cereale va creşte în acest an cu 3,5%, la 2,3 miliarde de tone, după un declin de 1% în 2010, dar stocurile vor fi încă la limită.
Indicele FAO pentru preţurile alimentelor, care măsoară evoluţia preţurilor pentru un coş de cereale, plante oleaginoase, lactate, carne şi zahăr, a scăzut la 232 puncte în luna mai, de la 235 puncte în aprilie, dar este încă cu 37 de puncte peste nivelul din mai 2010.
FAO notează că perspectivele agricole sunt încurajatoare în unele ţări precum Rusia şi Ucraina, dar condiţiile meteorologice, precum precipitaţiile prea scăzute sau prea abundente, ar putea afecta recoltele de porumb şi grâu în Europa şi America de Nord.