Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a reiterat, marţi, că nu există legătură între aderarea la Schengen şi MCV, dar a subliniat că există o legătură între integrarea în acest spaţiu şi încrederea statelor, lucru care în prezent, lipseşte.
"Vreau să felicit România şi Bulgaria pentru progresele remarcabile făcute. Am văzut personal că au muncit foarte greu şi felicit aceste ţări pt că au făcut eforturile necesare. Astăzi, ele îndeplinesc criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen", a spus Malmstrom, la dezbaterea din plenul PE pe tema accesului României şi Bulgariei în Schengen.
Ea a adăugat că nu există legătură între MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen, spunând însă că există legătură între aderarea la acest spaţiu şi încredere, care în prezent nu există.
"CE a considerat întotdeauna că nu există legătură între MCV si aderarea la Spaţiul SCHengen. Dar Schengen se bazează pe încredere. Despre încredere s-a purtat dezbaterea în ultimele săptămâni. Şi, din păcate, încrederea nu există deocamdată", a spus ea.
Malmstrom a pledat pentru o dezbatere care să permită găsirea unei soluţii cât mai rapide astfel încât România şi Bulgaria să adere la Schengen.
"Sperăm că România şi Bulgaria vor putea într-un timp cât mai scurt să obţină acordul consiliului", a mai spus ea. Comisia pentru Libertăţi Civile a Parlamentului European a stabilit, la 2 mai, că România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile necesare aderării la Schengen, un vot în plen pe această temă fiind programat în iunie, iar decizia finală va aparţine Consiliului European, informează un comunicat oficial. Pe baza rapoartelor de evaluare, membrii Comisiei PE au stabilit că România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile necesare pentru aderarea la Schengen, recomandând ca Parlamentul European să fie informat în continuare în legătură cu măsurile suplimentare care trebuie luate în sectorul frontierei dintre Bulgaria, Turcia şi Grecia. Membrii Comisiei au considerat că, deşi există unele probleme care vor trebui reevaluate şi care vor fi în centrul atenţiei în continuare, acestea nu reprezintă obstacole în calea admiterii României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) va adopta, în sesiunea organizată joi şi vineri, la Luxemburg, concluziile privind stadiul evaluării României şi Bulgariei în cadrul procesului de aderare la Spaţiul Schengen.
Reuniunile se vor desfăşura sub conducerea preşedinţiei ungare a Consiliului, respectiv ministrul de Interne Sandor Pinter şi ministrul Justiţiei Tibor Navracsics, potrivit unui comunicat de presă de marţi al Consiliului Europei.
"Pregătirea României şi Bulgariei în ceea ce priveşte implementarea completă a aquis-ului Schengen a fost evaluată în 2009, 2010 şi 2011. Scopul concluziilor Consiliului este de a stabili dacă România şi Bulgaria, supuse unei proceduri complete de evaluare, îndeplinesc toate condiţiile pentru aplicarea practică a tuturor componentelor relevante ale aquis-ului Schengen", se arată în comunicatul de presă al Consiliului.