Normele la noul contract cadru pe 2011-2012 prevăd o creştere cu 10% a veniturilor asistenţei primare, alocarea banilor presupunând un efort financiar suplimentar întrucât statul nu are bani să aloce majorarea de 30% cerută de medicii de familei, a declarat, marţi, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.
"Normele la contractul cadru prevăd o creştere suplimentară cu 10 la sută a veniturilor medicilor de familie. Este un efort suplimentar pentru stat, întrucât aceşti bani nu au fost prevăzuţi în buget. Totuşi vor fi făcute eforturi pentru alocarea acestor bani", a precizat Lucian Duţă.
În schimb, el a ţinut să precizeze că o majorare de 30 la sută a veniturilor este imposibilă în acest context economic.
"Este imposibil să alocăm medicinei primare o creştere cu 30 la sută a veniturilor. În acest context economic, este imposibil. Bugetul CNAS are, la ora actuală, un deficit de cel puţin, 2 miliarde şi jumătate – 3 miliarde de lei, adică aproximativ 750 de milioane de euro", a mai spus Duţă.
El a precizat că, până marţi la prânz, peste 2.000 de medici au semnat contractele cu casele de asigurări de sănătate.
Lucian Duţă a vorbit, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, despre subfinanţarea sistemului, problema cea mai gravă existentă la nivelul sistemului sanitar.
"Anul acesta, bugetul CNAS, ca şi cifră exactă, este de 16,4 miliarde RON, faţă de anul 2009 când a fost 15,2 miliarde RON. Cu alte cuvinte, avem o creştere de aproape un miliard şi jumătate, creştere a veniturilor care a rezultat, după cum ştiţi, din impozitarea pensiilor, care a fost făcută pentru sumele între 7 milioane şi 10 milioane de lei. Pe de altă parte, sistemul, dacă e să ne uităm la cifrele de anul trecut, funcţionează pe cheltuieli undeva situate între 18 şi 18,5 miliarde RON. Tendinţa anul acesta este de asemenea crescătoare, se duce probabil undeva spre 19-19,5 (miliarde de lei - n.r.), mai ales în urma măsurilor care au fost luate privind clasificarea spitalelor. Aceasta înseamnă că bugetul CNAS are un deficit, cel puţin la ora aceasta, de două miliarde şi jumătate - trei miliarde RON, adică aproximativ 750 de milioane de euro", a spus preşedintele CNAS.