Comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, afirmă că punerea în aplicare a măsurilor anticorupţie de către statele membre UE este "foarte inegală", iar Raportul anticorupţie al CE va pune în evidenţă nereuşitele şi punctele vulnerabile în cele 27 de ţări membre.
Potrivit oficialului european, atenţia acordată luptei împotriva corupţiei trebuie să fie o prioritate.
"Deşi există cadre juridice complexe la nivel internaţional şi european, am constatat că punerea în aplicare de către statele membre este foarte inegală. În ceea ce mă priveşte, am convingerea că nu există suficientă hotărâre în rândul politicienilor şi decidenţilor pentru combaterea acestei infracţiuni. Raportul nostru anticorupţie poate impulsiona voinţa politică de a acţiona, prin faptul că oferă o imagine clară asupra eforturilor şi realizărilor în materie de anticorupţie şi, de asemenea, prin faptul că pune în evidenţă nereuşitele şi punctele vulnerabile în cele 27 de state membre", afirmă Cecilia Malmström, citată de site-ul ec.europa.eu.
Potrivit comisarului, Comisia trebuie să se asigure că în toate politicile relevante ale UE se pune un accent mai puternic pe corupţie.
"Combaterea cu succes a corupţiei este o continuă luptă, iar măsurile pe care le propunem reprezintă doar o parte dintr-un răspuns mai amplu la provocările cu care se confruntă societăţile noastre în ceea ce priveşte corupţia. Eu abordez cu foarte mare seriozitate aceste provocări. Din acest motiv, în anii viitori voi propune acţiuni în aceste direcţii, cum ar fi norme noi privind confiscarea activelor provenite din săvârşirea de infracţiuni, un plan privind o mai bună colectare a datelor statistice din domeniul criminalităţii, precum şi o strategie pentru ameliorarea investigaţiilor din domeniul infracţionalităţii financiare în statele membre", declară Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne.