Producătorii români de catastraveţi afectaţi de recenta criză a legumelor infectate cu bacteria E.coli vor fi despăgubiţi de către Comisia Europeană chiar dacă nu sunt membri ai unei asociaţii (organizaţii) de producători, a declarat europarlamentarul PDL Sebastian Bodu.
Comisia Europeană a alocat un buget de 150 de milioane de euro pentru despăgubirea producătorilor de castraveţi din Uniunea Europeană afectaţi în ultimele săptămâni de îmbolnăvirile cauzate de bacteria E.coli.
"Comisia Europeană a alocat această sumă pentru a acoperi cererile de sprijin financiar venite din partea producătorilor europeni, inclusiv a celor români. Ca regulă generală, despăgubirile se plătesc de către Comisie prin intermediul organizaţiilor recunoscute ale producătorilor de legume şi fructe. Din păcate, în România există o singură organizaţie funcţională, iar mulţi dintre cei afectaţi nu sunt membri ai acesteia. Pentru aceştia însă, Comisia Europeană acceptă de această dată o procedură specială", a spus Bodu, conform unui comunicat remis marţi agenţiei MEDIAFAX.
El a explicat că producătorii trebuie să încheie cu asociaţia în cauză un contract de retragere din producţie având ca obiect marfa scoasă din circuit, urmând a fi despăgubiţi în aceeaşi măsură ca şi producătorii membri. "Acest lucru trebuie mediatizat astfel încât toţi cei afectaţi să ştie că îşi pot recupera prejudiciul", a declarat Sebastian Bodu.
Eurodeputatul a mai spus că procedura europeană va permite, în mod excepţional, şi producătorilor neafiliaţi acestei asociaţii profesionale să aplice pentru a primi sprijin finanicar comunitar, însă ar trebui ca producătorii români să fie mai activi în utilizarea formelor asociative pentru protejarea drepturilor colective şi individuale.
Producătorii de castraveţi din România vor fi despăgubiţi cu până la 247.200 euro, la pierderi estimate la nouă milioane de euro până la 1 august, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
Ajutorul financiar va fi de 4,6% din valoarea producţiei comercializate anul trecut, dar nu mai mult de o treime din cheltuielile făcute în perioada în care se estimează pierderi.
"Ajutorul financiar maxim care va fi acordat pentru măsura de retragere de pe piaţă a castraveţilor este de 247.200 euro, faţă de o pierdere estimată de nouă milioane euro", a spus Tabără într-o conferinţă de presă.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), ai Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai organizaţiei de producători Hortifruct s-au reunit sâmbătă pentru a evalua pierderile producătorilor români de castraveţi.
Ministerul Agriculturii a anunţat că va solicita Comisiei Europene soluţii pentru despăgubirea producătorilor, ale căror pierderi din întreruperea exporturilor către Cehia şi Germania şi scăderea vânzărilor pe piaţa internă sunt estimate la nouă milioane euro pentru următoarele două luni.
Un număr de 12 state au anunţat cazuri de infectare cu bacteria E.coli enterohemoragică, cauzată de castraveţi contaminaţi.
Tabără a declarat că legumele produse în România sunt sigure pentru consumatori şi a recomandat spălarea tuturor fructelor şi legumelor înainte de consum, chiar dacă acestea sunt ambalate.