Subsidiarele băncilor elene din sectorul bancar românesc sunt lichide şi bine capitalizate, a declarat şeful misiunii de evaluare a FMI pentru România, Jeffrey Franks, adăugând că nu vede semne ale unei extinderi în România a crizei datoriilor suverane din zona euro prin intermediul băncilor.
"Subsidiarele băncilor elene sunt lichide şi bine capitalizate", a afirmat Franks într-un interviu acordat Bloomberg la Washington.
Agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat, miercuri, ratingul suveran al Greciei de la "B1" la "Caa1" şi a anunţat că există şanse de 50% ca statul elen să intre în incapacitate de plată.
Franks avertizează asupra pericolului revenirii la situaţia unor intrări excesive de capital în România.
"Odată cu recuperarea economiei, nu vrem să revenim la situaţia intrărilor excesive de capital în România şi a riscurilor pentru inflaţie şi deficit de cont curent ridicate. Trebuie să ne păzim atât împotriva riscurilor de scădere, cât şi de creştere prea accelerată a economiei în pentru perioada următoare de unul sau doi ani", a spus Franks.
Deficitul de cont curent al României s-a redus cu 59% în primul trimestru, la 634 milioane de euro, în timp ce investiţiile străine directe au înregistrat un declin de 22%, la 379 milioane de euro.
Totodată, Franks a reluat afirmaţiile de la începutul lunii mai, de la Bucureşti, privind posibilitatea ca Banca Naţională a României (BNR) să fie nevoită să întărească politica monetară în lunile următoare pentru a restrânge lichiditatea din piaţa financiară în contextul acumulării unor presiuni inflaţioniste "semnificative".
"Nu există nicio îndoială că presiunile inflaţioniste sunt semnificative în România la acest moment. Trebuie să existe o mişcare într-o direcţie de înăsprire (a politicii monetare, n.r.), ar fi adecvată o reducere a lichidităţii, după care să vedem cum arată prognozele de inflaţie pentru 2012. Iar dacă în viitor este nevoie, BNR ar trebui să ia măsurile corespunzătoare", a spus Franks.
Dobânda de politică monetară a BNR, de 6,25%, este cea mai ridicată din Uniunea Europeană.
În România sunt prezente mai multe bănci din Grecia, respectiv EFG Eurobank prin Bancpost şi National Bank of Greece prin Banca Românească, în timp ce Piraeus Bank, Alpha Bank, Emporiki Bank şi ATEbank activează sub brand propriu.
ATEbank a anunţat, la sfârşitul lunii mai, că vrea să vândă participaţia majoritară pe care o deţine la ATEbank România, măsură care face parte dintr-un plan de restructurare necesar pentru respectarea reglementărilor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat
Banca elenă controlează 74,12% din acţiunile ATE Bank România, un alt acţionar important fiind International Finance Corporation, membră a grupului Băncii Mondiale, cu 15% din capitalul social al băncii.